Zbog brzine izgubio kontrolu

Vozač autobusa proglašen je krivim za tragičnu nesreću koja se dogodila u Bugarskoj u novembru prošle godine, a u kojoj je poginulo 45 državljana Sjeverne Makedonije albanske nacionalnosti, među kojima i 12 djece, prenosi Koha.

Bugarski tužilac Borislav Sarafov rekao je da je za ovu tragediju odgovoran vozač autobusa agencije "Besa Trans".

"Uzrok nesreće je što je vozač izgubio kontrolu nad autobusom zbog vožnje velikom i neprilagođenom brzinom, iznad dozvoljenih normi", naveo je šef bugarske nacionalne istražne službe Borislav Sarafov, povodom nesreće koja se dogodila krajem novembra prošle godine, kada je autobus udario u zaštitnu ogradu na auto-putu i izgorio.

On je rekao da sada odluku treba da izvrše pravosudni organi u Sjevernoj Makedoniji i da o tome obavjesti rodbinu žrtava, koji imaju pravo da provjere materijale.

Istrage o ovom slučaju počele su i u Sjevernoj Makedoniji, pošto su vlasti zaključile da autobus nije imao dozvolu za međunarodni prevoz putnika.

Dvojica carinika su suspendovana nakon što su autobusu dozvolili da bez dozvole pređe granicu, a turističkoj agenciji je oduzeta dozvola za rad.