Bez avantura

Stručnjak za dešavanja na Zapadnom Balkanu profesor Edward Joseph navodi da je u interesu Sjedinjenih Američkih Država da Kosovo ostane jedinstveno u svojim sadašnjim granicama i da se ne pridruži Albaniji u bilo kojoj mogućoj federaciji ili konfederaciji, prenosi Gazeta Express.

Dodaje da ni "velika Albanija” ni "velika Srbija” nisu u interesu SAD, govoreći da je ovo protiv interesa Sjedinjenih Država.

Osim toga, Joseph je govorio o radu na priznavanju od strane Grčke i kaže da ljudi sa uticajem u grčkoj politici očekuju sporazum između Atine i Prištine, koji isključuje svaku avanturu za bilo kakvu podjelu ili ujedinjenje Kosova.

“Ni "velika Albanija“ ni "velika Srbija“ nisu u interesu SAD, ovo je protiv interesa SAD. To nije ni u interesu Kosova. Na primjer, priznanje od strane Grčke moglo bi da bude transformativno za Kosovo i region, ali jasno je da Atina – kao i Vašington – ne vidi stabilnost koja proizilazi iz bilo kakvog "ujedinjavanja“ ili podjele Kosova. Kao što citiramo u našem izvještaju u Centru "Johns Hopkins", uticajni grčki komentatori očekuju sporazum između Prištine i Atine koji isključuje takve avanture.

On je detaljnije govorio o nekim od pitanja obuhvaćenih Izvještajem pod naslovom „Od krize do konvergencije: strategija za rješavanje nestabilnosti na Balkanu u njenom izvorištu“.

“Sankcije predložene u izvještaju povezane su – namjerno i nedvosmisleno – sa širim opredjeljenjem SAD da postignu puno međunarodno priznanje za Republiku Kosovo – a ne za Republiku Kosovo i Albaniju ili slično. Zašto bi SAD imenovale specijalnog izaslanika za priznanje Kosova, između ostalih koraka u ovom pravcu, ako Kosovo radi na potkopavanju koncepta Kosova koji SAD i njihovi saveznici imaju”, odgovorio je Joseph na pitanje šta ako bi SAD uvele sankcije premijeru Kurtiju, i ako bi on morao da podnese ostavku.

Naveo je da je poenta da priznanje Kosova implicira Kosovo kao jedinstvenu i funkcionalnu državu unutar njenih sadašnjih granica – a ne u federaciji ili konfederaciji sa Albanijom.

Joseph dodaje da je pretnja sankcijama važna za sve strane, da Priština razume princip i viziju Kosova, koji privlače podršku SAD i saveznika, kao i da Grčka i druge zemlje koje ne priznaju Kosovo treba da shvate da je opredjeljenje SAD da podrže suverenitet Kosova – a ne da podrže snove o ujedinjenju albanskog naroda.

“Da Srbija i njene pristalice u Rusiji, Kini i drugde vide da SAD ima strateški pristup, zasnovan na demokratskoj i multietničkoj koegzistenciji – bez favorizovanja albanskih nacionalnih ambicija u odnosu na srpske nacionalne ambicije”, rekao je Joseph.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express