Hladni val

U crnogorskom mjestu Kosanica izmjerena su minus 33 stepena Celzija.

Regiju je tokom noći zahvatio hladni val zraka, zbog niskih temperatura na snazi su naradžasti i crveni meteoalarmi.

U Crnoj Gori jutros je izmjerena rekordno niska temperatura – minus 33,2 stepena Celzija, u mjestu Kosanica u opštini Pljevlja, potvrdio je Vijestima Dušan Pavićević, šef Meteo centra Televizije Vijesti.

Do sada je najniža zabiježena temperatura u Crnoj Gori bila izmjerena 1985. godine u Rožajama – minus 32 stepena.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je da će na području te zemlje ujutro biti veoma hladno sa temperaturom u većini mjesta od minus 17 do minus šest stepeni, na planinama i oko minus 20 stepeni, prenosi Tanjug.

Maksimalna temperatura biće od minus četiri do dva stepena.

Na području Banata, jugoistočne Srbije, jugozapadne Srbije i Kosova na snazi je crveni meteoalarm, što znači da je vrijeme vrlo opasno.

U ostalim dijelovima zemlje uključen je narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vrijeme.

U srijedu na sjeveru Srbije, a od četvrtka i u ostalim krajevima najavljeno je slabljenje jutarnjih mrazeva i postepeni porast dnevnih temperatura.

Najhladnije u Bugojnu

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro vrijeme i veoma hladno s najnižom izmjerenom temperaturom od minus 18 stepeni, prenosi Anadolija.

Jutros u sedam sati u Bugojnu je izmjereno minus 18 stepeni; na Bjelašnici i Jajcu minus 16; u Sarajevu minus 15; Srebrenici i Zenici minus 14; Livnu, Sanskom Mostu i Tuzli minus 13; Prijedoru minus 12, Banjaluci, Bihaću i Doboju minus 10; Bijeljini, Gradačcu i Zvorniku minus devet; Trebinju minus pet; Mostaru minus tri, Neumu minus dva stepena.

U drugom dijelu dana u Bosni umjereno povećanje oblačnosti sa sjevera. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između minus četiri i jedn, na jugu zemlje do sedam stepeni.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u srijedu se prijepodne očekuje pretežno oblačno vrijeme na istoku, sjeveru i centralnim područjima Bosne. Slab snijeg može padati u istočnim i sjeveroistočnim područjima. U ostatku Bosne i u Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između minus osam i minus tri, na jugu zemlje do jedan. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između minus jedan i četiri, na jugu zemlje do devet.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab, u Bosni jugo, u Hercegovini vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus šest i minus jedan, na jugu do tri stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između jedan i šest, na jugu zemlje do deset.