Svađa Obradovića i Tadića

Predsjednik Socijaldemokratske stranke i bišvi predsjednik Srbije Boris Tadić sa liderom pokreta Dveri Boškom Obradovićem ušao je u polemiku oko toga da li je u Srebrenici bio genocid.

Tadić je tokom gostovanja u emisiji "Utisak nedjelje" na Novoj S izjavio da bi se drugačije ponašao da nije bio predsjednik Srbije.

- Ne mogu da kažem da je Srebrenica genocid jer bih kao predsjednik doveo do toga da plaćamo reparaciju Bosni i Hercegovini. Da nisam bio predsjednik Republike, mogao bih drugačije da se ponašam – izjavio je Boris Tadić.

Tadić je objasnio da on ne može da kaže da je u pitanju zločin genocida dokle god BiH javno ne obustavi proces u Haškom tribunalu.

- Mogu da, kao predsjednik Srbije, budem pozvan kao svjedok i moje svjedočenje može da bude kritično važno za osudu Srbije kao zemlje koja je izvršila zločin genocida u Srbenici. Na osnovu toga bi Srbija morala da plaća reparaciju od nekoliko stotina milijardi. Ja svakako nisam naivan čovjek koji će to uraditi. Da sam kojim slučajem oslobođen te uloge predsjednika Republike, mogao bih drugačije da se ponašam. Ali sam učinio ovo i učinio akt izvinjenja u Srebrenici i opet bih to uradio - pojasnio je bivši predsjednik Srbije.

- Hvala Bogu što Boris Tadić više nije predsjednik Srbije – odgovorio mu je lider Dveri i nastavio:

- Ovo je igranje sa optužbama na račun vašeg naroda kao zločinačkog i genocidnog. Da li su se u građanskom ratu dešavali zločini na svim stranama? Da. Da li je naš narod neki najgori narod u svijetu kako nas optužuje taj Haški tribunal sa više od 1.000 godina zatvorskih kazni isključivo za Srbe, a puštanjem na slobodu svih dokazanih ratnih zločinaca kao što su Gotovina, Haradinaj ili Orić? Molim vas, mi moramo da zaštitimo svoj narod i državu, a ne da se igramo ovih retoričkih igara da li je zločin ili genocid. Nije genocid, ni po jednoj definiciji genocida i ne može da bude. I nemojte preuzimati na srpski narod krivicu koju mi nemamo.

U maju 2020. godine, pristalice Obradovićevog pokreta Dveri vrijeđale su zastupnika LDP-a Čedomira Jovanovića dok je ulazio u zgradu Skupštine Srbije. Iz mase se mogla čuti i psovka zbog činjenice da je lider LDP-a proglašen za počasnog građanina Kantona Sarajevo. Govorili su mu "Čedo, šiptare", "Čedo, lopove" i psovali i Kanton Sarajevo. Obradović je poznat po svojim radikalnim desničarskim stavovima.


Faktor