Mišljenje eksperata

Od institucija na Kosovu se traži da se aktivno angažuju po pitanju dijaloga, iako je moguć prekid u tom procesu zbog izbora u Srbiji, piše Indeksonline i dodaje da eksperti za proces dijaloga smatraju da bi šestomjesečni period u 2022. godini trebalo da posluži Vladi Kurtija da ubedi SAD i Evropsku uniju u novi pristup i potrebu da se promeni tok dijaloga.

Direktor Kosovskog instituta za evropske politike (EPIK) Demush Shasha kaže da pred aprilske izbore u Srbiji neće biti napretka u dijalogu Beograda i Prištine, ali da bi taj period trebalo iskoristiti za razgovore sa saveznicima.

"Prije izbora u Srbiji neće biti pomaka. Ovaj period treba više iskoristiti da kosovske institucije razgovaraju sa našim saveznicima u SAD i EU kako bi ih ubjedili u ovaj novi pristup i novi duh na kome insistira nova vlada. Vjerujem da ovi mjeseci ne bi trebalo da budu izgubljeni. Do sada vidimo da postoji jaz između pristupa novih institucija na Kosovu i naših međunarodnih saveznika, jer oni insistiraju da se tok i dinamika dijaloga nastave kao i do sada", rekao je on.

Na osnovu dosadašnje prakse, Violeta Haxholli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) kaže da je pesimistična po pitanju svakog mogućeg sastanka u narednim mjesecima.

"Srbija će u aprilu proći kroz izborni proces i ne očekuje se neposredan razvoj dok se izborni proces ne završi. Međutim, u drugoj polovini godine od maja pa nadalje mogu da se očekuju novi razvoji i nova dinamika u procesu dijaloga Kosovo - Srbija. Vidjeli smo da kada su izborni procesi na Kosovu i u Srbiji, dijalog se na neko vrijeme prekida. Posrednik daje vremena da se završi izborni proces, a zatim da se nastavi dijalog. To se tako radi da ta tema ne bi uticala na izborne rezultate, ili nema nikakvog uticaja na ove procese", rekla je Haxholli.

Gazmir Raci, stručnjak za proces dijaloga, misli drugačije i smatra da bi pre izbora u Srbiji moglo da dođe do sastanka premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu.

"Mislim da ćemo imati novi pristup, ali u ovom trenutku imamo zastoj u dijalogu, zbog suprotstavljenih stavova koje imamo između strana. Imamo i problem što je Srbija već ušla u izbornu fazu na svim nivoima i svaki eventualni sastanak biće problem. Iako se nedavno pričalo da će možda doći do sastanka u Parizu, to nije potvrđeno i očekujem da će se dijalog nastaviti i nakon aprila", navodi Raci.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net