Iz nedjeljnika NM

Prošle godine je u bananama koje su stigle u Crnu Goru zaplenjeno više od tone kokaina, a procjena je da je od tada oko tri tone kokaina neprimećeno izneto iz Crne Gore. Posljednji pronađeni tovar kokainskih banana stigao je u Montenegro iz Ekvadora

Oko 500 kilograma kokaina među bananama zaplijenjeno je sredinom mjeseca u Crnoj Gori. Kutije banana prepune kokaina pronađene su u magacinu trgovačke kompanije Voli, a stigle su, kako su potvrdili specijalni tužioci, iz Ekvadora.

“Organizovane kriminalne grupe koriste Crnu Goru kao tranzitnu zemlju za prebacivanje kanabisa iz Albanije i sa Kosova i manjih količina drugih narkotika sa Bliskog istoka i Južne Amerike na zapadni Balkan i u zapadnu Evropu”, izveštavao je još prije 14 godina Statet department o Crnoj Gori, a sve pomenuto moglo bi se potpisati i danas. Jer banana i kokain su stara ljubav i nije prvi put da su zajedno slagane, pa slate u Crnu Goru.

HEROINSKA TRASA: U pomenutom izvještaju State departmenta navodi se i da se kanabis prenosi od proizvođača u Albaniji i na Kosovu prema zapadnom Balkanu i zapadnoj Evropi, dok heroin iz jugoistočne Azije prolazi kroz Albaniju i Kosovo i prelazi preko Crne Gore prije nego što se dalje prevozi u zapadnu Evropu.

I u izvještaju koji je objavio State department 2010. Crna Gora se označava kao jedna od tranzitnih stanica za šverc kokaina i heroina prema zemljama Evropske unije i kao država u kojoj iza rešetaka završavaju uglavnom ulični dileri.

I to nije sve, Crna Gora se našla na prvom mjestu u Evropi i 14. mjestu u svijetu, kada je u pitanju trgovina drogom, prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala objavljenom u oktobru prošle godine.

Prema podacima Globalnog indeksa, Crna Gora je ponovo viđena kao tranzitna zemlja za heroin, odakle se albanski i kosovski heroin krijumčari u Srbiju i EU.

“Međunarodni šverc droge i ubistva povezanih s klanovima i dalje su tipična obilježja crnogorske kriminalne scene, a s tim grupama dovodi se u vezu osam tona kokaina koji je zaplijenjen u inostranstvu”, navodi se u izvještaju Evropske komisije iz oktobra prošle godine.

BANANE, SLATKO VOĆE: Podsjetimo da je u avgustu prošle godine policija u blizini Podgorice zaplijenila više od tone kokaina vrijednosti 100 miliona eura. Posljednja zaplena iz januara ove godine pronađena je u magacinu kompanije kojom gazduje Dragan Bokan, koji je, kako tvrde crnogorski mediji, prijatelj Mila Đukanovića.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv špeditera Đ.D. zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne grupe koja je, kako se sumnja, formirana radi šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a djelovala je i u Crnoj Gori.

To je na zajedničkoj konferenciji za novinare SDT-a, Uprave policije i Uprave prihoda i carina saopštio specijalni tužilac Miroslav Turković. On je kazao da dokazi upućuju na osnovanu sumnju da je kriminalna organizacija formirana tokom prošle godine na teritoriji Crne Gore, Slovenije i Ekvadora.

“Prema dosad prikupljenim podacima radi se o međunarodnoj kriminalnoj organizaciji koja je djelovala u Crnoj Gori, više drugih evropskih država i na teritoriji Ekvadora”, kazao je Turković.

Dosadašnjim radom utvrđeno je da je kokain u kontejner utovaren u Ekvadoru i da je kriminalna organizacija imala unaprijed razrađen plan transporta i izuzimanje kokaina iz kontejnera u Luci Bar, objasnio je Turković.

On je rekao da je put droge bio takav da je ona dolazila od Južne Amerike do sabirnih luka u Evropi, odakle se manjim brodovima transportovala do Luke Bar.

Cilj ove kriminalne organizacije bio je da se droga izuzme ispod mjera carinskog nadzora u Slobodnoj carinskoj zoni, kazao je Turković, kao i da je u pošiljci nađeno oko 500 kilograma kokaina.

Brod iz Ekvadora “Spirit of Chennai” sa 70 kontejnera banana uplovio je u Luku Bar 2. januara, a carinski službenik je otkrio da jedan od kontejnera sadrži sumnjiv tovar, o čemu je obaviještena policija.

Kada je sumnjivi tovar 11. januara stigao u magacine Volija, jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, radnici koji su primjetili sumnjive pakete obavijestili su upravu kompanije, koja je pozvala policiju. Policija je zaplijenila pakete za koje je utvrđeno da je u njima kokain.

Kompletan tovar banana koji je stigao u Crnu Goru poručila je firma Rastoder iz Slovenije. Nakon što je pronađen kokain kompanija Rastoder je saopštila da će napustiti Luku Bar kao destinaciju zbog činjenice da nema bezbjednosne kontrole.

Direktorica Uprave Carina Milena Petričević saopštila je da provjeravaju ranije pošiljke slovenačke firme Rastoder.

“Nakon otkrića kokaina 11. januara, pošto smo otkrili sumnjivu pošiljku od konkretnog dobavljača, tražila sam koliko je taj Rastoder u prethodnom periodu dostavljao banana i pošiljki za Crnu Goru. Tražila sam analitiku tih pošiljki i došli smo do informacija na kojima nećemo stati”, navela je Petričević.

Kompanija Rastoder grup jedna je od vodećih uvoznika banana iz Centralne i Južne Amerike. Osnovana je prije 30 godina, a banane redovno dostavlja za crnogorsko tržište preko Luke Bar.

Rastoder je originalno iz Crne Gore.

ODLIKOVANJE ZA RADNIKE: Najveća politička grupacija među vladajućim strankama u Skupštini Crne Gore Demokratski front objavio je da je nova pošiljka droge koja je stigla u Crnu Goru “ponovo iznenadila policiju, carinu, bezbjednosne službe i njihovog glavnog koordinatora potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

“Pošto nijednu veću pošiljku posljednjih godina nisu otkrili policija i ANB, predlažemo da se odlikuju radnici u magacinima Volija i da neko od njih pređe u bezbjednosne strukture jer su očigledno sposobniji od onih koje plaćamo za taj posao”, navedeno je u saopštenju Demokratskog fronta.

Ovo je druga velika zapljena kokaina u Crnoj Gori u posljednjih pola godine, navodi Demokratski front, govoreći o zapleni od 1.400 kilograma kokaina takođe zapakovanog u banana u Zeti pored Podgorice.

Jedna veća količina kokaina otkrivena je u junu 2018. kada su carinici u Luci Bar prilikom kontrole kontejnera sa bananama iz Ekvadora pronašli više od 38 kilograma kokaina.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su sada za kokain u kontejneru saznali od policije, a policija od carinika. Katnić je izjavio da sumnjaju da su prošle godine članovi kriminalne grupe uspjeli da odnesu oko tri tone kokaina iz Slobodne zone u barskoj luci.

U šverc droge umiješani su i crnogorski pomorci. Za nepune dvije godine međunarodna policija je zaplijenila više od 45 tona droge na brodovima pod zastavom Crne Gore i sa crnogorskom posadom.

I ranije su mnogi upozoravali na šverc kokaina transportovanog uz banane. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević u junu 2018. pitao je u Skupštini Crne Gore da li “DPS kompanija Voli švercuje kokain”? Sada je opet reagovao. Tvrdi da šverc kokaina iz Latinske Amerike u kontejnerima sa bananama godinama uvoze dvije crnogorske i jedna slovenačka kompanija. I Crnu Goru je nazvao “banana-država”.

U komentarima na društvenim mrežama nazvali su je poslije ove najnovije afere “Kokainska banana-država”.