Mišljenje analitičara

Saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević za Kosovo onlajn kaže da svaki korak ka zaokruženju nezavisnosti Kosova vodi ka ujedinjenju Kosova i Albanije. S druge strane, politički analitičar Nexhmedin Spahiu smatra da je stav Univerziteta "Johns Hopkins" i Willson centra da Bidenova administracija treba da preduzme sankcije protiv svakog političkog lidera, koji poziva na ujedinjenje Albanije i Kosova, realan i racionalan.

Zečević naglašava da on lično smatra da Kosovo može da postoji samo kao dio Srbije ili kao dio Albanije.

"Ako bi i ostalih pet članica Evropske unije priznalo nezavisnost Kosova, to bi sasvim sigurno vodilo ka još većem iseljavanju srpskog naroda. Šta onda može sprečiti ujedinjenje dvije etnički čiste teritorije? Ne vjerujem da bi bilo kakve sankcije to mogle da spreče", stav je Slobodana Zečevića.

Naglašava da je najveći problem zapravo predstavlja zaokruženje nezavisnosti Kosova što je vodi ka stvaranju jedinstvene i čiste albanske države. Kako navodi, zemlje koje insistiraju na nezavisnosti Kosova, promovišući tu ideju, doprinose stvaranju etnički čiste sredine i ostvarenju krajnjeg cilja koji podrazumeva pridruživanje teritorije Kosova matici Albaniji.

"I onda imamo taj paradoks da Amerika treba da uvode sankcije kako bi sprečila ujedinjenje Kosova i Albanije. Naravno da jedna velika sila može da pokuša to da učini, siguran sam i da bi je u tome podržali partneri iz Evropske unije, ali ukoliko se zaokruži nezavisnost Kosova ništa ne bi stalo na put ujedinjenju", navodi sagovornik portala Kosovoonline.

Kada je u pitanju jučerašnji izvještaj "Od krize do približavanja - strategija za borbu protiv nestabilnosti na Balkanu na njenom izvoru" Zečević navodi da pretpostavke iznete u ovom tekstu nisu realne i da je reč o tezama koje odgovaraju stanju kakvo je bilo devedestih godina prošlog vijeka.

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže, za Kosovo onlajn, da je na uvođenju sankcija liderima koji promovišu ujedinjenje Kosova i Albanije insistirao tokom susreta sa svim ambasadorima SAD na Kosovu i drugim diplomatama.

„Sve te izjave od raznih političara ili predstavnika medija ili civilnog društva imaju cilj da sputavaju normalan tok razvoja kosovskog društva, u smislu da ukoliko se jedna država smatra samo kao privremena država onda je to razlog da se ta država krade, da se ta država ne smatra ozbiljnom i da se može svašta uraditi“, naveo je Spahiu.

Smatra da bi Ameriku u eventualnom uvođenju sankcija podržali EU partneri, pogotovo Njemačka.

"Svakako. Mislim da kazna za kosovske političare ne mora da bude tako stroga, jednostavno da se administracija izrazi protiv. Potencijalna kazna američke administracije prema nekom kosovskom  političaru se lako može izvoditi, dovoljna je jedna izjava u kojoj se kaže da je taj političar nepoželjan za Ameriku i njegova karijera je gotova. Nije to kao u slučaju Milorada Dodika, gdje se Amerika izjasnila protiv njega, ali on i dalje ima podršku glasača i predsjednika Vučića“, rekao je Spahiu.

Na pitanje da li takve prijetnje sankcijama mogu da ih spreče u ostvarenju eventualnog ujedinjenja i da li se misli konkretno na Albina Kurtija jer je on najglasniji zagovornik ujedinjenja sa Kosova, Spahiu smatra da to ujedinjenje ne može da se desi jer Amerika to ne želi i naravno da je protiv toga.

 "To se ne može desiti ni kada bi Amerika bila za, zato što se radi o dva različita politička mentaliteta, kulture i 100 godina razdvajanja. To ujedinjenje se desilo uz podršku Hitlera, koji je tada bio najjača sila svijeta, ali posljedica tog ujedinjenja je bio civilni rat u Albaniji i dolazak komunizma", naveo je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online