Fond za humanitarno pravo

Kosovo i dalje zaostaje kako u procesuiranju, tako i dokumentovanju ratnih zločina. Kako bi počinioci ovih zločina bili privedeni pravdi, Fond za humanitarno pravo je preporučio da se uspostavi saradnja kosovskog i srpskog tužilaštva i da što pre profunkcioniše Institut za dokumentovanje ratnih zločina, piše Koha.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo vrlo malo je urađeno na ovom planu od strane pravosudnih institucija.

Direktor ogranka ove NVO na Kosovu Bekim Blakaj traži da se odloži predlog pravno-krivične saradnje sa tužilaštvom za ratne zločine u Srbiji, kako bi se što više počinilaca suočilo sa pravdom.

"Kosovska strana bi trebalo da nametne još jednu temu, pa bi pored pitanja nestalih tražila uspostavljanje pravne saradnje između specijalnih tužilaštava za ratne zločine na Kosovu i Srbiji, kako bi bili procesuirani počinioci rata zločina protiv kojih tužilaštvo za ratne zločine ima dovoljno dokaza“, kaže on.

Na godišnjice poput one u Račku, iz godine u godinu političari poručuju da će Srbija u dijalogu odgovarati za zločine koje je počinila na Kosovu. Blakaj kaže da su to političke poruke žrtavama rođaka, ali dodaje da bi one trebale biti dio konačnog dogovora sa Srbijom.

"Vrlo često je to kalkulisano sa pitanjima ratnih zločina ili bilo čega što ima veze sa bolnom prošlošću, ali ako se vodi dijalog, kako kažu zvaničnici Evropske unije, zbog poboljšanja odnosa između Kosova i Srbije, onda se to ne može učiniti bez osvrtanja na prošlost. Tu su naravno najhitnija pitanja rasvjetljavanje sudbine nestalih, ali i traženje pravde za žrtve. Ne vjerujem da će ovo otežati da će ovo otežati dijalog. Niko nema iluzija da se ova pitanja moraju riješiti prije potpisivanja konačnog sporazuma", kaže Blakaj.

Premijer Albin Kurti rekao je da su obavljene pripreme za funkcionisanje instituta za dokumentovanje ratnih zločina.

“Ponovo smo ga uspostavili i pripremili odgovarajuću dokumentaciju kako bi se osposobio, budući da je nekada formiran, ali je i napušten. Moramo to ponovo aktuelizovati jer za suđenje i kažnjavanje ratnih zločinaca moramo imati dokumentaciju, materijalne dokaze iz takvog instituta”, izjavio je Kurti i dodao da je Odjeljenje za ratne zločine u Specijalnom tužilaštvu dobilo neophodnu podršku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore