Opasnost

Rizik od rata na prostoru OSCE, od Vladivostoka do Vankuvera, veći je nego ikada u posljednje četiri decenije, ocjenio je danas šef poljske diplomatije Zbignjev Rau predstavljajući prioritete poljskog predsjedavanja ovom organizacijom, prenosi Tanjug.

Rau je, obraćajući se Stalnom savjetu OSCE, rekao da su zemlje članice suočene sa brojnim izazovima po mir i bezbjednost.

"Uzroci za rastući strah u našim društvima su vojne konfrontacije, radikalizacija, terorizam, problemi u režimu kontrole ograničenja naoružavanja, pandemija, kršenje sloboda pojedinaca", objasnio je on.

Rau je kazao da dešavanja u Kazahstanu daju povod za veliku zabrinutost.

On je istakao da će pokušaj rješavanja postojećih konflikata na prostoru OSCE biti u fokusu Poljske tokom jednogodišnjeg predsjedavanja organizacijom.

"Želimo posvetiti veću pažnju povećanju bezbjednosti na prostoru OSCE, posebno pronalaženju rješenja postojećih konflikata. OSCE je dobro mjesto za rješavanje konflikata jer pruža mogućnost iznošenja stavova svih strana", objasnio je Rau dodajući da je Poljska otvorena za dijalog i prijedloge za smanjenje tenzija.

Naglasio je da je neophodno fokusiranje na mirno rješenje konflikta u Ukrajini, "uz poštovanje teritorijalnog intengriteta i suvereniteta Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica".

Istakao je da je potrebno pronaći i rješenje za konflikt u Gruziji, ali i privesti kraju rešenje konflikta oko Transnjistrije i Nadgorno Karabaha, koji imaju uticaj na regionalnu bezbjednost.

"Snaga OSCE je u njegovom potencijalu efektivnosti is premnosti u sprovođenju svoje Povelje, sprečavanju konflikata, rješavanju konflikata i postkonfliktnog oporavka. Poljska će se, s tim u vezi, posebno fokusirati na instrumente koje pruža OSCE", rekao je on.

Rau je kazao, međutim, da sve zavisi od spremnosti zemalja članice na rešavanje konflikata.

OSCE nije, ističe, samo platforma saradnje 57 država, već zajednička privrženost gradnje mira i budućnosti bez konflikta i rata.

Rau je rekao da istorija mora da se uzme u obzir kako bi se izbjegle greške prošlosti.

"Pošto smo traumatizovana nacija koja je imala koristi od mira, najbolje znamo da cjenimo njegov značaj", kazao je on dodajući da će Poljska da se fokusira na očuvanju i uspostavljanje mira u regionu od Vankuvera do Vladivostoka.

Poljska je od 1. januara zvanično preuzela predsjedavanje OSCE-u od Švedske, a u Trojci OSCE biće Sjeverna Makedonija koja iduće godine predsjedava ovom organizacijom.
 
Izvor: Tanjug