Sluge i partneri

Profesor Univerziteta u Tirani Arlind Qori kaže da su političke stranke u Albaniji duboko korumpirane, a da veza sa oligarsima ujedinjuje političke ličnosti u Albaniji koje su njihove sluge i partneri, prenosi Koha.

Upitan da li kriza u opozicionoj Demokratskoj stranci u Albaniji služi premijeru Ediju Rami i njegovoj Socijalističkoj partiji, Qori je rekao da to tako kratkoročno može izgledati.

"Ali nemojte zaboraviti da su Demokratska stranka i Socijalistička partija vezane jedna s drugom, kreature tridesetogodišnjeg perioda. Oni postoje sve dok postoji onaj drugi. Ako pitate kako Demokratska stranka i Socijalistička partija uspjevaju da osvoje stotine hiljada glasova pristalica, kada njihovi birači znaju da su nasilne i korumpirane stranke, razlog je što su uspjele da dotaknu nostalgiju svojih pristalica, koji su iz historijskih razloga kod jedne više nego kod druge", rekao je Qori.

Što se tiče biračkog tijela Demokratske stranke u Albaniji, Qori je rekao da izgleda da Sali Berisha uživa veću podršku od Lulzima Bashe, a na pitanje da li Basha sarađuje sa Ramom, naveo je da postoji jedna stvar koja ujedinjuje političke ličnosti u Albaniji, a to je veza sa oligarsima.

"Istina je da su Basha, Berisha, Edi Rama, Erion Veliaj, Ilir Meta, sve ove centralne političke ličnosti u Albaniji bliski saradnici ekonomskih oligarha. To je ono što ih ujedinjuje. To nije pogodba jedno sa drugim. Rama u Vladi služi oligarsima zakonima, sredstvima i uslugama. Baša se ne spotiče o oligarhe, Berisha se ne spotiče o oligarhe. Oni su partneri ili sluge oligarha", rekao je Qori.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore