Ništa novo!!!

Kosovarka je u Švicarskoj kažnjena sa hiljadu i po franaka zbog prijevare na testiranju

23-godišnja Kosovarka iz kantona Aargau bila je prošlog ljeta na Kosovu. Kad joj je godišnji odmor završio i morala se vratiti na posao, odlučila je produžiti godišnji odmor. Učinila je to ilegalnim sredstvima, dobila je lažan rezultat korona testa koji je napravila na Kosovu, ali ju je to dosta koštalo, prenosi albinfo.ch.

Prvobitno je partner poslodavca zatražio od Kosovarke da podnese PCR test. Tako je stanovnica Aargaua ponovno kontaktirao krivotvoritelja na Kosovu i odmah je besplatno dobila pozitivan PCR nalaz, što se vidi iz kaznenog naloga Ureda javnog tužitelja Aargaua. Ali ideja se pokazala neuspješnom. Supruga njenog šefa otkrila je prijevaru jer je napravila poređenje između ova dva testa. Zapravo, njezin je cilj bio otkriti da su testovi različiti i da se ne podudaraju s testovima.

Blick piše da je kupila krvni test s antitijelima s pozitivnim nalazom po cijeni od 50 eura.

U međuvremenu je šefova supruga pažljivo proučila ta dva dokumenta i otkrila razlike. Zatim je kontaktirala laboratoriju koja je navodno dala lažne rezultate. Tamo je otkrila da su rezultati testa lažni i da ih laboratorija nikada nije poslala.

U ovom slučaju Tužilaštvo je kaznilo 23-godišnjakinju sa 600 eura. Također mora platiti kaznu od 900 franaka. Osim ovih 1500 franaka, dobila je i uslovnu kaznu, piše dalje albinfo.ch.

Vlastima u borbi protiv kriminala bilo je jasno: prevarantica je svom šefu namjerno poslala lažne rezultate testova kako bi dobila dodatne slobodne dane. Svojim je postupkom nanijela štetu kompaniji koja je morala nadoknađivati nedostatak osoblja. Nakon ove prevare ne zna se hoće li žena tamo nastaviti raditi.

Albinfo.ch