SVE TRAŽENIJA DESTINACIJA

Cijena dobrog ručka ili večere, koja uključuje supu, glavno jelo, salatu, desert i jedno piće, prije tri godine u Turskoj je koštala 80 lira, a toliko košta i ove godine. Međutim, prije tri godine to je bilo oko 36, a sada to nije ni cijelih 6 eura.

Riječ je o tome da je ranije, prije dvije-tri godine, jedan euro u mjenjačnicama bio oko 2,30 turskih lira, a sada za jedan euro možete dobiti skoro 15 lira.

Razlog za ovako vrtoglav pad vrijednosti pojedinih proizvoda je pad turske lire, koja se od početka godine suočava s velikim problemima i nikada nije bila na nižem nivou. Građani regije, pa i samog Kosova, iskoristili su ovu priliku pa, čini se, više nego ikad posjećuju Tursku.

Turističke agencije imale su i imaju pune ruke posla, a sve zahvaljujući nižim cijenama aranžmana, ali i povoljnim cijenama vanpansionske potrošnje.

Primjera radi, cijena noćenja s doručkom u hotelu sa 4 zvjezdice je početkom 2020. godine bila oko 13 eura. Danas, ako isključimo novogodišnji termin, ta cijena je nešto viša i iznosi 16-17 eura po osobi za noćenje s doručkom.

Uprkos tome što je dosta toga sada jeftinije u Turskoj, neke cijene se ipak ne mijenjaju. Naime, cijene zlata su uvijek iste, jer su one bile i izražavane u dolarima ili u eurima na većini prodajnih mjesta, a ulaznice za muzeje i objekte za koje se plaća ulaz su poskupjele čak i duplo. Međutim, ovo je zanemarivo u odnosu na druge cijene koje su sada dosta niže.

Tako, doner možete pojesti za 17 lira - oko 1,20 eura, kilogram baklave s orasima je oko 200 lira - 13,60 eura, čaj je oko 7 lira - 0,50 eura, kafa oko 20 lira, što je oko 1,40 eura.

Turska je top destinacija i u ponudama svih turističkih agencija. Iz agencija kažu kako je veliki broj naših građana i Novu godinu odlučio dočekati u Turskoj, a istakli su i kako je vanpansionska potrošnja jeftinija te da će turisti koji odu u Tursku vjerovatno u velikoj mjeri obavljati šoping u ovoj zemlji.