Ekspert za bezbjednost

Ekspert za bezbjednost Ilir Kula izjavio je da Albanija "nije u opasnosti od ruskog uticaja", jer ne postoje kulturne veze sa Rusijom i dodao da Albanci imaju potpuno drugačiju etnokulturnu pozadinu od ruske, prenosi Kosovo press.

"Rusija uopšte nema uticaja na našu kulturu i mentalitet", rekao je Kula.

On je u intervjuu za analitički portal "Geopost" ocjenio da je nemoguće da se Rusi u Albaniji osjećaju kao kod kuće.

"Nemamo ksenofobiju, već samo nekompatibilnost", rekao je Kula i dodao da je ruski uticaj na Balkanu "nekvalitetan i beznačajan".

Kada je u pitanju proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, Kula je ocjenio da "Zapad griješi kada druge zemlje Zapadnog Balkana ostavlja na čekanju zbog dvostruke igre Srbije".

Kula je kritikovao strategiju proširenja Evropske unije, proces koji je, prema njegovim riječima, ostao talac pristupa EU u odnosu na Srbiju.

"Poenta je da je Evropa skoro potpuno zaustavila proširenje na Balkanu i da su balkanske zemlje ostale bez perspektive. Postoji neka vrsta želje Zapada da ne izgubi Srbiju u pravcu Rusije, ali je u međuvremenu uzela kao taoca evropsku budućnost drugih zemalja, primeri su Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo sa vizama", izjavio je Kula.

Ova situacija bi, smatra Kula, mogla da bude opasna, jer bi mogli da je iskoriste drugi akteri.

Govoreći o ruskom uticaju u medijima, sa posebnim akcentom na Srbiju, Crnu Goru i neke srpske medije na Kosovu, Kula je naveo da među njima ima onih koji informišu i onih koji dezinformišu, ali i onih koji se bave propagandom.

"To je normalno. Važno je zadržati profesionalizam, ali to nije uvijek moguće", rekao je Kula.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press