Bio samo površan

Bivši ministar za evropske integracije Kosova Bekim Çollaku i savjetnik bivšeg predsjednika Hashima Thaçija ocjenio je da je briselski dijalog u najtežoj fazi u smislu postizanja konačnog sporazuma, piše Euronews Albania.

Vlada Albina Kurtija, kako tvrdi, to ne smatra prioritetom, sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je iznudila međunarodna zajednica, ali bez ikakvih rezultata.

Çollaku navodi da je u tim pregovorima "postojala tendencija ponovnog otvaranja tehničkih pitanja" i da je "dijalog bio samo površan i korišćen u unutrašnje političke svrhe", a Kosovo je ovim pristupom produbilo izolaciju.

"Za stagnaciju dijaloga krive su tri strane, Kosovo, Srbija i međunarodna zajednica koja, videći da Kosovo i Srbija nisu spremni za konačan dogovor, nisu koristile mehanizme da ih guraju", kazao je Çollaku.

On je naveo da su SAD, iako nisu zvanični posrednik u dijalogu, bile prisutne u svakom dogovoru postignutom tokom ovog procesa.

O regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", on je rekao da postoji suštinski problem od njenog osnivanja u Novom Sadu, gdje Kosovo nije pozvano.

“Ova inicijativa mora da fukcioniše jednako za sve ili ne može nikako. Za Kosovo nehotice postaje nemoguće da učestvuje u ovoj inicijativi", rekao je on.

Prema njegovim riječima, rješenje bi bilo da Kosovo postane djelimičan član inicijative, poštujući obaveze samo prema zemljama koje priznaju njegovu nezavisnost.

"Kosovo može da postane djelimičan član i da ukloni granične barijere sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom kako međunarodna zajednica ne bi optužila da je uklanjanje kosovsko-albanskih barijera stvaranje ’velike Albanije’“, rekao je Çollaku.

Izvor: Kosovo online/ Euronews Albania