Zoran Milanović

Nedolazak hrvatskog predsjednika u Srednju Bosnu ove nedjelje u svojoj kolumni u Jutarnjem listu komentarisao je novinar i publicista Robert Bajruši. Na kraju je ispala bura u čaši vode, ali to najbolje pokazuje koliko je opasno kada se političari ponašaju neobuzdano i koriste teške riječi.

Bajruši je sjajan poznavatelj lika i djela populiste s Pantovčaka, još 2011. godine objavio je Milanovićevu biografiju. Ovom prilikom kaže kako u fizici, tako i u politici, svaka akcija izaziva reakciju, a prekomjerno verbalno granatiranje mora naići na reperkusije.

"Ili, potpuno precizno i neuvijeno, Milanović je glavni krivac što nije uspio stići do Travnika i Nove Bile kako je planirao. Zato jer je toksičnim istupima i komentarima o situaciji u Bosni i Hercegovini, koji traju od prošle jeseni, eksplicitnim uvredama tamošnjih političara i omalovažavajućim opisima BiH kao predjela u kojem stanovnici 'nemaju leba da jedu' i trebaju 'najprije sapun pa parfem', pa za kraj osporavanjem najdublje bošnjačke traume sebe pretvorio u neprijatelja susjedne države. A da ga niko i ništa na to nije tjerao. Sam pao, sam se ubio", piše Bajruši.

U takvim okolnostima besmisleno je očekivati nekakvu dobrodošlicu u sredini koja je većinski nastanjena Bošnjacima, a Hrvati žive u nekoliko enklava i, zapravo, u egzistencijalnom pogledu puno im je važnije održati kakve-takve normalne odnose s bošnjačkom većinom, nego na sat-dva dočekati Milanovića, poslušati još koju njegovu bombastičnu poruku i gledati kako odlazi u dobro štićenoj koloni dok oni ostaju tamo gdje jesu, dodaje on.

"A što se tiče opasnosti po njegovu sigurnost, da bismo u to povjerovali, trebat ćemo opipljivije dokaze od neodređenih anonimnih izjava dužnosnika s Pantovčaka", smatra on.

Kaže i kako postoji i širi problem s Milanovićevom "bosanskom politikom". Svodi se na to da njegovo petljanje i prtljanje otežavaju legitimno hrvatsko involviranje u rješavanje tamošnjeg političkog gordijskog čvora.

"Tu je stvarno riječ o stavljanju Hrvata u podređen položaj, od nelegitimnog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, preko pokušaja da se slična praksa počne primjenjivati i na izborima za Dom naroda... Samo što se to ne radi Milanovićevom strategijom, izjavama kojima se omalovažava bošnjačka strana, a ponajmanje držanjem ljestvi Miloradu Dodiku, notornom provokatoru koji svakodnevno vrijeđa Bosnu i Bošnjake, ali taj 'hrvatski saveznik', uglavnom, i Hrvate doživljava kao ustaše. Toliko o osobi na koju se oslanjaju i Milanović, i hrvatska Vlada i Dragan Čović. Zbog toga ne čudi to što u susjedstvu predsjednika Milanovića ne dočekuju kao gosta. Nije ni zaslužio", navodi se u komentaru.