Lider SDA

Lider SDA Bakir Izetbegović je rekao da je međunarodna zajednica imala niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od Bosne i Hercegovine, te joj Bosna i Hercegovina nije bila u fokusu i da se nada da neće ni biti, odnosno da neće morati da se dođe u situaciju da se interveniše, prenosi B92.

"Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Njemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svijet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba biće i oni tu za nas", istakao je Izetbegović gostujući na TV BIR.

Na pitanje kako komentariše posljednje komentare koji dolaze iz Mađarske, a gdje je navodno Viktor Orban, premijer ove zemlje, rekao da će "problem biti integracija dva miliona muslimana iz BiH u EU", Izetbegović je poručio da ne vjeruje da portparol vlade Mađarske može da kaže takve stvari, a da nije ovlašćen ili u najmanju ruku da nije prisustvovao prilikama gdje su se etablirali takvi stavovi u vezi sa muslimanima.

"Dakle, mi muslimani vjerujemo da svi potičemo od jednog para i da smo, ustvari, svi braća i rođaci. Znamo za Kur'anski ajet koji kaže da nema prednost Arap nad nearapom, te da Bog ljude dijeli po bogobojaznosti i koliko se bore za one vrijednosti koje nam je Bog propisao. Za nas muslimane je svaki nacionalizam, naročito rasizam, jedna strana stvar i ne možemo je razumijeti. Za nas je nejasan taj sistem vrijednosti koje Orban zagovara, taj neki evropski nacionalizam. Bošnjaci su evropski narod. Kako reče jedan seljak - mi smo stojnici od vajkada, mi se, ustvari, ne sjećamo našeg dolaska, mi smo tu, jedan od starijih naroda”, izjavio je Izetbegović.

On dodaje da je Bosna i Hercegovina jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije, ali da je to nevažno, jer na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi.

“Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su uneli muslimani. U svemu, u nauci, kulturi, renesansi, astronomiji, medicini", rekao je Izetbegović.

Izvor: Kosovo Online/B92