Regionalna saradnja

Regionalne integracije koje se zasnivaju na pravilima Evropske unije samo donose koristi Zapadnom Balkanu, zbog toga EU veoma drži do regionalne saradnje, izjavila je za Telegrafi Ana Pisonero, jedna od portparola Evropske komisije.

Kako je rekla, EU pozdravlja činjenicu da su učesnici inicijative "Otvoreni Balkan" posvećeni promovisanju veće regionalne integracije.

Pisonero je dodala da bi najveće regionalne koristi proizašle iz učešća svih šest država Zapadnog Balkana u inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Nedostatak napretka u implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta omeo je značajne koristi, posebno za poslovanje, investitore i potrošače", rečeno je iz EU za Telegrafi.

Pisonero je rekla da lideri Zapadnog Balkana moraju da postignu napredak u implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta, uspostavljenog na Samitu u Sofiji 2020. godine, uz konstruktivnu posvećenost svih strana.

"Važno je da se realizuju pune prednosti regionalne integracije, da se na najbolji način iskoriste investicije u okviru Ekonomskog i investicionog plana i da se ceo region bolje poveže sa jedinstvenim tržištem EU", rekla je portparolka EK.

Ona je naglasila i da će EU nastaviti da podržava Savjet za regionalnu saradnju, CEFTA sporazum, Transportnu i Energetsku zajednicu, kako bi doneli koristi cijelom Zapadnom Balkanu i šire, kroz poboljšanu regionalnu saradnju.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi