Legalizovan govor mržnje

Apelacioni sud odbio je žalbu na presudu Višeg suda koji je utvrdio da Aleksandar Vulin nije uvrijedio i diskriminisao Albance nazivajući ih u više navrata “Šiptari”.

Apelacioni sud odbio je žalbu Nacionalnog savjeta Albanaca (NSA) na presudu Višeg suda koji je utvrdio da ministar Aleksandar Vulin nije uvrijedio i diskriminisao Albance nazivajući ih u više navrata “Šiptari”.

Predsjednik NSA Ragmi Mustafa kaže da je Apelacioni sud ovakvom odlukom “legalizovao i institucionalizovao govor mržnje usmjeren protiv Albanaca u Srbiji”.

Sudska odluka datira od septembra ove godine, ali je tek sada (kraj decembra) stigla u Savjet Albanaca.

Viši sud u Beogradu odbacio je febuara ove godine kao neosnovanu tužbu koju je zbog govora mržnje protiv ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina podnio Ragmi Mustafa u ime Nacionalnog savjeta Albanaca (NSA) kojim predsjedava.

Apelacioni sud sada je samo potvrdio tu odluku.

“Kao što je poznato, od juna 2019. godine vodimo borbu za pravdu, protiv „kriminalizacije“ i institucionalizacije govora mržnje. Gospodin Aleksandar Vullin, koji je tada bio ministar odbrane Republike Srbije, nije samo institucionalni pokretač ksenofobnog diskursa, već prije svega sinonim za albanofobiju”, naveo je Mustafa povodom najnovije odluke suda.

Ksenofobični pristup

Po Mustafinim riječima, svi relevantni međunarodni izvještaji naglašavali su Vulinov ksenofobični i rasistički pristup.

“Pozivam EU, OSCE i SAD da utiču na zvanični Beograd i spriječe govor mržnje prema manjinama u Srbiji, jer oslobađanje ministra Vulina optužbi za govor mržnje, netoleranciju i diskriminaciju „legalizuje“ diskriminaciju, ksenofobiju i rasizam protiv Albanaca koji žive u Republici Srbiji i drugdje”, kaže predsjednik NSA.

Ocijenio je da ovaj proces najbolje oslikava stanje u pravosuđu u Srbiji, koje, kako kaže, nema hrabrosti da bude nezavisno i politički nekompromitovano pred jednim ministrom.

Mustafa kaže da neće odustati i da će pravdu tražiti na Ustavnom sudu, kao najvišoj sudskoj instanci u zemlji, a potom i u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Narodni poslanik Shaip Kamberi, koji sa 6 odbornika predstavlja jedinu parlamentarnu opoziciju u Srbiji rekao je da ministar policije ne poštuje zakone Srbije.

“Problem je u tome što Aleksandar Vulin ne poštuje Republiku Srbiju i njene zakone. Podsjećamo gospodina Vulina da se u svim zakonima u Republici Srbiji koristi zvanični naziv ‘Albanci’”, kaže Kamberi.

IZVOR: AL JAZEERA