Diplomata iz Albanije Lisen Bashkurti kaže da “Otvoreni Balkan“ ne uživa regionalnu podršku, jer ga podržava samo balkanska trojka, a činjenica da se toj inicijativi protivi polovina balkanskih zemalja znači da ona nije dala puno uvjerenje o svrsi, ciljevima i projektima, što dovodi u pitanje dugovječnost te incijative, prenosi Zeri.

"Glavni problem je nedostatak unutrašnjeg konsenzusa vlade, ne uživa regionalnu podršku, u to je uključena samo balkanska trojka. Bilo je kontroverznih glasova na evropskom nivou. Smatra se da je to neodrživa inicijativa, dok je na najvišim nivoima inicijativa 'Otvoreni Balkan' relativno podržana, jer SAD insistiraju da bude uključeno šest balkanskih zemalja", rekao je Bashkurti.

Navodi da inicijativa "Otvoreni Balkan" ne može biti balkanska, sve dok se polovina zemalja ne pridruži.

"Srbija je zadovoljna što je ona inicijator, dok u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji inicijativa ima podršku lidera, a ne sveobuhvatnu podršku. Činjenica da se čak i u Crnoj Gori i na Kosovu protive inicijativi znači da ona nije dala potpuno ubjeđenje o svrsi, ciljevima i projektima i to dovodi u pitanje dugotrajnost inicijative. Tradicionalno imamo konsenzus u spoljnoj politici kao na primjer kada je riječ o integraciji, regionalnim inicijativama. Činjenica da ova inicijativa nema široku podršku znači da nije izazvala kredibilitet i da nije osmislila prave ciljeve i projekte za sve balkanske zemlje. Inicijatori bi trebalo da detaljno razgovaraju sa američkim partnerima, jer inicijativa ima nejasnoća", rekao je Bashkurti.

Upitan o odnosima Albanije i Srbije, Bashkurti ih smatra nejasnim, jer bi, po njemu, fokus trebalo da bude na rješavanju kosovskih problema.

Drugi problem je, kaže, neiskrenost Srbije prema regionu i njena orijentacija između Zapada i Rusije.

"(Odnosi) su veoma složeni, trebalo bi da se fokusiraju na rješavanje kosovskih problema. Kosovo bi trebalo da bude u centru razgovora, ne može se zanemariti sa dnevnog reda da je normalizacija odnosa Srbija-Kosovo fundamentalna za region Balkana. Drugi odnos ima veze sa regionalnim kontekstom. Regionalna politika Srbije u cjelini nije jasna, nedostaje iskrenosti prema regionu. Pokreti u RS (entitet Bosne i Hercegovine) stvaraju nestabilnost u regionu, delikatne odnose Srbije i Crne Gore, zamrznute odnose sa Kosovom. Stav Srbije nije zasnovan na zapadnim vrijednostima, srpska politika je dvovektorska, orijentisana između Zapada i Rusije", rekao je Bashkurti.

Naveo je da intenziviranje odnosa Rusije sa Srbijom zabrinjava region.

"Rusija je promjenila regionalnu politiku. Putin podržava interese Srbije u regionu i to bi trebalo da bude briga i za Albaniju", rekao je albanski diplomata.

On ističe da je veliki problem što Srbija "Kosovo ne tretira kao ravnopravna zemlja, već kao dio Srbije".

Izvor: Kosovo Online/Zeri