Polemika u Skupštini Srbije

Sjednicu Skupštine Srbije održanu u utorak obilježila je polemika šefa poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Shaipa Kamberija i predstavnika vlasti zbog uvođenja obaveznog intoniranja himna Srbije „Bože pravde“ u školama 1. septembra, na početku školske godine, što je propisano izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, prenosi N1.

Kamberi je istakao da vlada do danas nije uspjela građanima Srbije da obezbjedi bolju privredu, blagostanje, pravdu, bolje zdravstvo, školstvo, više prava i bolju perspektivu i da zbog toga sada govori o "srpskom svijetu", poziva se na ponos i dostojanstvo srpskog naroda, na njegovu istorijsku slavu.

"Krijete se iza nacionalizma kroz patriotizam negacijom i populizmom krijući mračne strane bliske prošlosti, krijući današnje promašaje. Ovo je vaš nacionalni roman, vaša konstrukcija i vaš narativ", rekao je Kamberi.

On je naveo da je "lakše vršiti indoktrinaciju učenika nacionalnim narativom nego da im se stvore osnove za kvalitetno obrazovanje".

"Vi vodite takozvanu politiku ljubavi prema otadžbini dok im otadžbinu činite sve neprikladnijom za život. Jedno je sigurno – sa vama će svake godine biti manje učenika koji će zapjevati himnu, ne samo zato što je ne osjećaju, već i zato što svakim danom fizički napuštaju Srbiju", rekao je Kamberi.

On je naveo da predstavnici vlasti zaboravljaju da je ne mali broj njih u parlamentu podržavao zviždanje, ponižavanje himne bivše Jugosalvije dok je ona bila državni simbol i naveo da je tada srpstvo bilo važnije od države.

"Danas kada vam je srpstvo država pozivate se na institutcionalnu, državnu, zakonsku ljubav, odgovornost i lojalnost građana prema državi", rekao je Kamberi.

Kamberi kaže da ideološke struje koje pothranjuju uvođenje obaveznog intoniranja himne „Bože pravde pripadaju istoj ideološkoj struji reakcionizma, rasizma, neofašizma i neokolonijalizma kao najvatrenije pristalice Viktora Orbana, Janeza Janše, Vladimira Putina, svih onih koji gaje empatiju prema Aleksandru Vučiću".

On je naveo da pjesma "Marš na Drinu" postaje sve više srpska himna nego "Bože pravde" i dodao da njoj nije mogao da odoli ni opozicioni političar "Vuk Jeremić dok je predsjedavao Skupštinom UN, kao ni teniser Novak Đoković u Sidneju".

Kamberi je naveo da mnogi predstavnici vlasti dok govore o institucionalnoj, ustavnoj i zakonskoj lojalnosti građanina prema državi podržavaju one koji u Banjaluci, Mitrovici ili Kninu zvižde i ponižavaju himne, Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, Kosova ili Hrvatske.

"Mi nemamo učenike za ’Bože pravde’, još manje imamo Albanaca za to", rekao je Kamberi i pozvao poslanike da glasaju protiv Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zbog učenika, demokratije, potrebe za savremenošću.

On je rekao da bi prije nego što se albanska djeca obavezuju na intoniranje himne trebalo da im se obezbjede udžbenici.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da bi Kamberi trebalo da se izvini za sve što je rekao o himni Srbije, ali i zbog toga što je poredio Srbiju sa ozakonjenjem nacizma, fašizma.

Ružić je naveo da svi u Ministarstvu prosvete osjećaju ponos što su prvo preporukom 1. septembra ove godine uveli obavezu intoniranja himne „Bože pravde“ na početku školske godine.

Ružić je rekao da je "ordinarna neistina" da država Srbija ne obezbjeđuje albanskoj djeci udžbenike i naveo da je do sada završeno i odobreno 16 udžbenika, a da bi trebalo da se uradi još tri.

On je rekao da se i toj djeci na jednak, pravičan način omogućava obrazovanje kao i svoj drugoj djeci na teritoriji Srbije.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da davno u Skupštini Srbije "nije čula veći i mirnije izrečen govor mržnje, netolerancije, nepoštovanja države u kojoj neko živi", države u kojoj je poslanik, nepoštovanje prema svim građanima Srbije.

Ona je istakla da bi Kamberi trebalo da se izvini zbog onoga što je rekao i dodala da se u većini država intonira himna na početku školske godine.

Gojković je zahvalila Ružiću što je predložio ovo zakonsko rješenje.

"Ako želimo da opstanemo na ovim prostorima treba da obnovimo ljubav prema državi koju smo nekada imali, bez obzira kako se ona zvala", rekla je Gojković.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević ocjenio je da je izlaganje Kamberija drastičan primjer omalovažavanja i negiranja Ustava Srbije i da su ga pisali oni koji su palili zastavu Srbije u Tirani.

Izvor: Kosovo Online/N1 Info