Sudija ga oslobodio, iako...

O jednoj od najtežih saobraćajnih nesreća u Hrvatskoj, onoj koja se dogodila u nedjelju 25. jula ove godine, kada je na autocesti kod Slavonskog Broda poginulo 10 kosovskih državljana, danima se pisalo, a onda je, kako to već biva, sve palo u zaborav.

Pedesetdvogodišnjem vozaču D. L., osumnjičenom da je skrivio tešku saobraćajnu nesreću određen je jednomjesečni istražni zatvor. Učinio je to Županijski sud u Slavonskom Brodu, jer je slučaj iz nadležnosti Općinskog suda u Slavonskom Brodu prešao u ingerenciju tamošnjeg županijskog suda, piše hrvatski Telegram.hr.

Značilo je to da se, za razliku od prvih informacija, prikupljenih neposredno nakon nesreće, zaključilo kako je možda ipak riječ o kvalificiranom obliku teške saobraćajne nesreće, za što vozaču prijeti kazna do 15 godina zatvora. Istražitelji su dakle posumnjali da se možda nije radilo o ubistvu iz nehata, za što bi bilo nadležno opštinsko državno tužilaštvo, već ubistvu s umišljajem.

Tužitelji tražili da se provedu vještačenja

Za ovu priču, za ono što će se kasnije događati, važan je i ovaj detalj: vozač autobusa D. L. strani je državljanin, pa mu je istražni zatvor određen i zbog mogućnosti bijega, tim više što Hrvatska i Kosovo nemaju ugovor o suradnji u kaznenim postupcima koji predviđa međusobno izručivanje državljana zbog kaznenog progona. Tako je medijima pojašnjeno kada je dva dana nakon nesreće, slučaj preuzelo Županijsko državno tužilaštvo u Slavonskom Brodu, a kosovskom vozaču određen jednomjesečni pritvor.

Od tada, 27. jula, sve do potkraj novembra ove godine, vozač D. L. nalazio se u pritvoru zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće s deset poginulih i dvadesetak što teže što lakše ozlijeđenih, a onda je 22. novembra pušten da se brani sa slobode.

Pustio ga je sudija županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirko Svirčević. Uradio je to uprkos činjenici da vozač autobusa, državljanin Kosova, D. L., nije prošao psihijatrijsko, psihološko i neurološko vještačenje što je tražilo Županijsko državno tužilaštvo.

Vijeće uvažilo žalbu tužiteljstva

”To vještačenje od iznimne je važnosti kako bi se moglo odrediti radi li se o ubistvu iz nehata ili ubistvu s predumišljajem. A ta kvalifikacija kaznenog djela osobito je važna za optužnicu, kao i za činjenicu hoće li se kosovskom vozaču suditi na Opštinskom ili Županijskom sudu”, kaže za Telegram jedan od trojice pravnih stručnjaka, među kojima je i jedan sudija, a koje smo konzultirali vezano uz taj ne običan događaj.

”Krajnje je nejasno zašto je sudija Svirčević pustio D. L. na slobodu. On, kosovski vozač, do tada se u istražnom zatvoru nalazio četiri mjeseca i nije bilo zakonskih prepreka da mu se zatvor produži na još mjesec dana, čak i dva mjeseca, s obzirom da u takvim slučajevima istražni zatvor može trajati najduže šest mjeseci”, kaže Telegramov sugovornik iz pravosudnih krugova.

No, 13. decembra ove godine, D. L. je ponovno trebao završiti u pritvoru. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu, dakle kolege sudije Svirčevića, uvažilo je žalbu tužiteljstva koje se protivilo oslobađanju kosovskog vozača autobusa dok se ne završe potrebna vještačenja, kako bi se pak mogla odrediti kvalifikacija kaznenog djela.

‘On je na svojoj adresi i čeka policiju’

”Druga je stvar što vještaci ni za pet mjeseci nisu obavili svoj posao, to je svakako trebalo ubrzati, no pustiti osumnjičenika koji je počinio tako teško kazneno djelo kao što je smrt desetero ljudi, da se brani sa slobode prije nego vještaci kažu svoje, nedopustivo je”, govori Telegramov sugovornik.

Zanimljivo je da se prilikom odlučivanja o produžetku ili ukidanju istražnog zatvora vozaču D. L. nisu pojavili njegovi branitelji, zagrebački advokati Igor Cišper i Ljubo Pavasović Visković. Mogući razlog je što je sudija Svirčević odlučivanje o tome zakazao vrlo rano, već u 7:30 sati.

Iako je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu, kao što piše Telegram.hr, 13. decembra usvojilo žalbu DORH-a, pa je D. L. trebao biti vraćen u pritvor u Kaznionicu u Požegi, to se do danas nije dogodilo. Advokat Ljubo Pavasović Visković potvrdio je Telegramu da se njegov branjenik, vozač kosovskog autobusa D. L. i dalje nalazi na slobodi. ”On je na svojoj adresi i čeka da policija dođe po njega. No očito, sudija još nije dao nalog policiji da ga privede”, kaže Pavasović za Telegram.

Dali opširne iskaze USKOK-u

Telegram je nedavno pisao o kaznenoj prijavi koju je protiv suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirka Svirčevića, USKOK-u podnio Ivan Perić, iz Donjih Bogićevaca, kraj Nove Gradiške, tvrdeći da je spomenutom sudiji dao 30.000 kuna (oko 4 hiljade eura) kako bi mu odgodio odlazak na odsluženje kazne zatvora u trajanju od 10 mjeseci. Potom se Telegramu javio i slavonskobrodski poduzetnik Mato Vidović, optuživši Svirčevića da je svojedobno tražio dva miliona kuna (oko 265 hiljada eura) mita kako ga ne bi osudio.

Vidović taj iznos nije platio, odležao je zatvorsku kaznu od dvije i pol godine, a nakon odsluženja zatvorske kazne dobio je pravo na obnovu postupka. No sutkinja Marija Balenović presudila mu je isto kao i Svirčević, ali je njenu presudu poništio Vrhovni sud, pa sada Vidović svoju nevinost, želeći sprati ljagu sa sebe i svoje obitelji, pokušava dokazati kod drugog suca.

Kako Telegram neslužbeno saznaje, i Ivan Perić i Mato Vidović – koji su teško optužili suca Svirčevića – dali su opširne iskaze USKOK-u.