Otvoreni Balkan

Politički analitičari različito gledaju na proteste koje je juče u Tirani organizovao bivši albanski premijer Sali Berisha, a koji su, kako je poručeno, održani zbog posjete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sastanaka koji se održavaju u okviru inicijative "Otvoreni Balkan“, prenosi Telegrafi.

Analitičar Astrit Gashi smatra da je "dobro poslati poruku da u Tirani ima Albanaca koji ne žele tu inicijativu“.

„Protest je organizovao Sali Berisha jer ima neke ljude koji će izaći na trg. Ne bi svi mogli da organizuju ovakve proteste“, izjavio je Gashi u emisiji "Debata plus“.

S druge strane mišljenje Gazmira Racija je da Sali Berisha koristi Kosovo da bi povećao svoj rejting u unutrašnjoj politici.

“Nesreća je što Berisha koristi ovaj trenutak da vodi politiku u Tirani sa obrazloženjem da je ’branilac nezavisnosti Kosova’. Ne, ne. Mi na Kosovu branimo nezavisnost Kosova. Žalosno je što i Tirana i Beograd žele da iskoriste Kosovo u svoje političke svrhe“, izjavio je Raci.

Njegov kolega Yllli Hoxha podsjeća da je "Otvoreni Balkan“ nastao kao inicijativa jer je "Berlinski proces“ stagnirao.

"Kao zasebne države, ove balkanske zemlje nisu privlačne Evropskoj uniji. Možda kao region ’Otvoreni Balkan’ može postati privlačniji za Evropu“, mišljenje je Hoxhe.

Ipak, on smatra da su protesti bili dobri "jer projekat proističe iz nejednakosti“.

"Na primjer, imamo Njemačku, Kosovo od nje traži da stavi veto Srbiji ako ona ne prizna Kosovo. Kako je sada moguće da Albanija ne stavlja veto Srbiji, već zaobilazi Kosovo i sarađuje sa Srbijom“, naveo je Hoxha.

Predstavnik organizacije “Ustani” Arton Demhasaj kaže da Kosovo ne može uvijek da odbije regionalnu saradnju jer, po njemu, to može skupo da košta građane Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi