OTVORENI BALKAN

Premijer Albanije Edi Rama istakao je, na početku plenarne sjednice inicijative “Otvoreni Balkan” u Tirani, da potpisivanjem sporazuma počinje nova era koja će učiniti dinamičnijim saradnju tri zemlje - Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, prenosi Tanjug.

"Potpisivanje sporazuma danas šaljemo jasnu i konkretnu poruku građanima, ali posebno privrednicima koji već posluju na ovom zajedničkom prostoru da će 2022. biti nova era, početak nečeg novog za njih, jer će ubrzati kretanje roba, usluga, kapitala i građana", rekao je Rama otvarajući skup.

On je naglasio da će sporazumi, na čijoj će se brzoj primjeni raditi, ukinuti duga čekanja na granici.

"Uvjeren sam da će ovo povezivanje postali jasan signal da ovaj prostor postaje dinamičniji i atraktivniji za poslovanje, jer će brzi protok roba, usluga, kapitala i građana biti nova praksa", rekao je Rama.

Rama pozvao zemlje u regionu da se pridruže inicijativi

Rama je još jednom pozvao Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da se pridruže inicijativi "Otvoreni Balkan" za koju kaže da će "ubrizgati dinamiku" regionalnom tržištu, prenosi Albanian post.

Kako je rekao, 2022. godine će početi nova era za tri zemlje u regionu - Albaniju, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, kao i da na carinskim punktovima više neće biti stresa i glavobolje i da će izdavanje radnih dozvola još više otvoriti regionalno tržište.

Rama: Otvoreni Balkan omogućava Berlinski proces

Rama je istakao da je inicijativa zapravo telo koje omogućava razvoj Berlinskog procesa.

"Ovo je odlična prilika. To je težnja kao i inicijativa. Naši timovi su uradili odličan posao na unapređenju svakog zakonodavnog aspekta", istakao je Rama.

Dodaje da je potrebno više raditi na akademskom planu jer će zajedničko poznavanje studija biti primarno.

Prema Raminim riječima, dvije tačke su najvažnije u postignutim dogovorima - na prvom mjestu što će kompanije početi širu međusobnu saradnju, na drugom mjestu, najveću korist će imati ljudi, jer im je život olakšan.

Izvor: Tanjug/Albanian post