Odlučni

Ostaje na snazi zabrana održavanja novogodišnjih koncerata i proslava na otvorenom tokom praznika, odlučili su u utorak, 21. decembra, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje (IZJ) Crne Gore.

Kako su obrazložili, takvi događaji podrazumijevaju masovnost, a u Crnoj Gori su već registrovani i prvi slučajevi infekcije omikron sojem korona virusa.

“To su događaji od velikog epidemiološkog rizika i teško je kontrolisati tako veliki broj ljudi na jednom mjestu, nemoguće je i obezbijediti poštovanje distance i nošenja maske. Došlo bi mnogo turista iz regiona čime bi rizik od novih infekcija značajno bio uvećan, pogotovo u situaciji kada u Crnoj Gori imamo novi, mnogo zarazniji soj korona virusa omikron”, kazao je direktor IZJ Igor Galić.

No, dok će za proslave na otvorenom važiti zabrana, unutar ugosteljskih objekata biće dozvoljene proslave, uključujući i novogodišnje.

Kako je saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović epidemiološka situacija je povoljnija u odnosu na protekli period zbog čega će od 23 . decembra ove godine do 12. januara naredne, biti ublažene pojedine mjere:

“Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima, proslava i rođendana, uz obavezno posjedovanje kovid potvrde” istakla je Borovinić Bojović, navodeći da tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti ni ograničenja rada ugostiteljskih objekata.

Ministarka je pozvala građane i institucije na oprez zbog omikron soja: “Oprezno, ali bez panike. To mora da bude naš moto narednih dana i u narednim sedmicama”.

Ona je rekla da je preporuka za građane da se vakcinišu trećom dozom vakcine.

U Crnoj Gori je dvije doze vakcine primilo 43,2 odsto ukupnog stanovništva, dok je trećom imunizovano 67.966 osoba.

Masovna vakcinacija protiv COVID-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

U regionu je najviše umrlih povezanih sa infekcijom COVID-19 na 100 hiljada stanovnika registrovano u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini (BiH).