Drugi pišu

Do kraja šestomjesečnog predsjedavanja Slovenije Savjetom Evropske unije ostalo je još nekoliko dana, kada će predsjedavanje preuzeti Francuska, međutim iako Slovenija navodi ističe neka dostignuća tokom predsjedavanja nije ostvarena vizna liberalizacija za Kosovo, a nisu počeli ni pretpristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, piše Zeri.

Radni dio slovenačkog predsjedavanja je već završen, pošto su posljednji sastanci Savjeta održani prošle nedjelje, a kao najveća dostignuća pominju se održavanje samita na Brdu između EU i zemalja Zapadnog Balkana, kada je istaknuta posvećenost EU procesu proširenje, međuvladina konferencija EU i Srbije na kojoj je, prvi put za više od dvije godine, otvoren klaster, navode diplomatski izvori iz Brisela.

U međuvremenu, na posljednjem sastanku Savjeta za opšte poslove, koji je održan 14. decembra, države članice su u posljednjem trenutku postigle dogovor u vezi sa usvajanjem zaključaka za proces proširenja i za stabilizaciju i pridruživanje, što se računa kao uspjeh slovenačkog predsedavanja, jer su nacrti zaključaka blokirani, ali su ministri EU na kraju postigli kompromis.

Sa druge strane, nisu otvoreni pregovori o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, jer prema ocjeni Evropske komisije, dvije zemlje su ispunile sve uslove, piše Reporteri.

Međutim, taj proces je blokirala zbog svojih istorijskih i jezičkih sporova sa Sjevernom Makedonijom, a pošto neke zemlje odbijaju da izdvoje Albaniju iz paketa sa Sjevernom Makedonijom, blokiran je i početak pregovora sa Tiranom.

Tokom sastanka Savjeta za opšte poslove, slovenačko predsjedništvo je kroz predložene zaključke pokušalo da započne pregovore sa Tiranom i Skopljem tokom svog predsjedavanja EU, ali na kraju je, fraza u dokumentu „početi pregovore prije kraja ove godine” zamjenjena frazom da pregovori „počnu što prije”.

Takođe, navodi se, Slovenija nije preduzela nikakve korake ka liberalizaciji viznog režima za Kosovo, jer je ocjenjeno da u Savjetu nije bilo volje za donošenje takve odluke, pa ova tema nije stavljena na dnevni red.

Kako se navodi, slovenačko predsedništvo smatra uspjehom postizanje dogovora da je Hrvatska ispunila sve uslove da postane dio šengenskog prostora, što bi za Sloveniju značilo i ukidanje graničnih kontrola na granicama dvije zemlje EU.

Iako EU ima stalne strukture, kao što je Služba za spoljne poslove (EEAS), uloga rotirajućeg predsjedavajućeg ostaje važna kao posrednik između država članica.

Diplomatski izvori zaključuju da je na osnovu postojećih okolnosti Slovenija tokom predsjedavanja EU uspjela da izbalansira kako treba, posebno imajući u vidu da je na početku svog predsjedavanja dala ideje za promjenu granica na Zapadnom Balkanu, kao jednu od ideja za rješavanje otvorenih pitanja.

Izvor: Reporteri/Zeri