Pozitivan signal

Veću posvećenost predsjednika Francuske Emmanuela Macrona Kosovu, kao i regionu Zapadnog Balkana, stručnjaci vide kao pozitivan signal, a ubrzanje integracionih procesa očekuju nakon aprilskih izbora u Francuskoj, prenosi Koha.

Profesor diplomatije na IESEG Univeritetu u Parizu Valon Murtezaj smatra da pojačan fokus Francuske na Kosovo i regionu očekuje se tokom prve polovine naredne godine, kada će Francuska predsjedavati Evropskom unijom.

"Uprkos nekim kolebanjima koje zemlje Evropske unije ponekad imaju, težina Francuske i francuskog predsjednika će uvijek biti gotovo odlučujuća za integraciju svake zemlje Zapadnog Balkana u Evropu", kazao je Murtezaj.

Da će Francuska povećati fokus na Kosovo tokom njenog predsjedavanja EU smatra i  dopisnik Kohe iz Brisela Agustin Palokaj.

"To treba shvatiti kao dobar znak, posebno imajući u vidu da je Francuska dugo bila veoma skeptična u pogledu procesa proširenja EU. Ali moramo da vidimo tokom prvih šest mjeseci sljedeće godine da li će se to pretvoriti u podršku proširenju ili Francuska misli da treba da ima veći fokus na bezbjednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana", rekao je Palokaj.

Palokaj je skeptičan i dalje po pitanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

"Što se tiče Sjeverne Makedonije i Albanije, očekuje se da će Francuska zaista izvršiti pritisak da se počnu pregovori, ali nisam siguran da li će se Francuska angažovati i da li će se ozbiljno angažovati u liberalizaciji viznog režima za Kosovo", dodao je Palokaj.

U svom dvosatnom govoru ranije ovog mjeseca o prioritetima tokom njegovog predsjedavanja EU, Macron je rekao da nema izgradnje mira u Evropi koja ostavlja Zapadni Balkan u onom stanju kakvo jeste.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore