Nova EU pravila

Građevinski radnici sa Kosova su i do sada prolazili dobro radeći po zemljama Europske unije.

Zidajući po Njemačkoj i Austriji zarađivali su i po 3.000 eura mjesečno, a novi planovi Europske unije sada bi mogli da budu prava meka za majstore sa Kosova.

Namjera Europske unije je da vlasnici nekretnine koji iznajmljuju svoju imovinu, istu i renoviraju, i to u cilju bolje energetske efikasnost i izolacije.

Praktično, prema prijedlogu EU, sve javne i nenaseljene zgrade treba da budu obnovljene do 2027. godine, a stanovi i kuće do 2030. godine, prenose njemački mediji.

Iz ugla tamošnje stručne javnosti to bi bila skupa "igračka" - s jedne strane renoviranje koje nije jeftino, podiglo bi cijenu rentiranja, a s druge strane je ocjena da će eksplodirati cijena izgradnje.

Iz ugla Kosovara koji rade i zarađuju po EU, to bi značilo, i više posla, i veću platu.

"Pravo je da se podižu građevinski standardi za nekretnine kako bi se zaštitila klima. Međutim, prijedlog EU je nemudar i uznemiravajući jer se govori o obnovi milion kuća u narednim godinama. Ovaj posao već danas nema ko da radi, što govori da će cijene izgradnje eksplodirati", rekao je rekao je za Bild Axell Gedasco, predsjednik Saveznog udruženja njemačkih stambenih kompanija i kompanija za nekretnine (GDV).