Strani državljani

Sada, kada smo uoči praznika, oni koji žele putovati iz Švicarske na Kosovo i druge balkanske zemlje, trebaju imati na umu neka pravila putovanja.

Uoči praznika, oni koji žele putovati iz Švicarske na Kosovo i druge balkanske zemlje, trebali bi razmotriti neka pravila putovanja.

Želite li posjetiti rodbinu tokom praznika a nemate pasoš te zemlje, razmislite o različitim stvarima ovisno o zemlji, prenosi albinfo.ch.

Dakle, za ulazak na Kosovo, za osobe koje nemaju kosovsko državljanstvo, potrebno je sljedeće: dokaz o potpunoj vakcinaciji; Dokaz o izlječenju plus jedna doza vakcine; Dokaz o cijepljenju s jednom dozom plus negativan PCR test, piše srf.ch.

Od 3. januara, osobama starijim od 12 godina bit će dopušten ulazak na Kosovo samo ako su u potpunosto vakcinisane.

Podsjetimo: Ova pravila vrijede za one koji nemaju pasoš Kosova!

Ako želite ići u Srbiju, Albaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju ili Bosnu i Hercegovinu, morate biti potpuno vakcinisani ili izliječeni ili imati negativan test (PCR ne stariji od 72 sata, brzi test antigena ne stariji od 48 sati).

Osobe koje ulaze u Hrvatsku moraju pokazati dokaz o potpunom cijepljenju, negativan PCR test ili brzi antigen ili dokaz o oporavku, uključujući i dozu vakcinacije.

No za ulazak u Hrvatsku dovoljan je i samo negativan PCR test ili brzi antigen, uz individualnu izolaciju dok se ne dobije negativan rezultat, prenosi albinfo.ch. U vanrednim slučajevima dovoljno je jedna vakcina.