Još nema političke volje

Direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Blakaj izjavio je sinoć da još nema političke volje da se rasvjetli sudbina nestalih, prenosi Koha.

Blakaj je rekao da je fond srećan jer je tema nestalih osoba navedena kao prioritet u dijalogu Kosova i Srbije, ali i da rješavanje ovog pitanja ne bi trebalo da bude uslov za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom o normalizaciji odnosa.

„Mi u Fondu za humanitarno pravo smo srećni jer je tema nestalih na dnevnom redu u dijalogu, to godinama preporučujemo. Ali nismo sigurni da smo videli političku volju da se rasvjetli sudbina svih nestalih. S druge strane, iluzorno je očekivati da se ovo pitanje riješi u kratkom vremenskom periodu, bilo da su u pitanju dvije, tri ili pet godina. Ne vjerujem da ima vremena da se na dogovor čeka tako dug period. Važno je imati posvećenost, sporazum koji bi trebalo da bude obavezujući i pronaći jake mehanizme za praćenje implementacije tog sporazuma. To ne bi trebalo da bude uslov da se riješi sudbina nestalih i potom postigne dogovor, već da imamo opredjeljenje“, rekao je Blakaj u intervjuu za KTV Interaktiv.

Premijer Albin Kurti je prije nekoliko dana ponovio stav Vlade da nema dogovora sa Srbijom bez rješavanja pitanja nestalih.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore