Konstruktivno angažovanje

Dijalog Kosova i Srbije uključen je u raspravu ministara inostranih poslova Grupe G7 ovog vikenda u Liverpulu u Velikoj Britaniji, prenosi Gazeta Express.

U saopštenju britanskog ministra spoljnih poslova Elizabeth Truss, koja je predsjedavala ovim sastankom, navodi se da se Kosovo i Srbija pozivaju da se uključe u dijalog i bez odlaganja ostvare napredak u ovom procesu.

"Pozvali smo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi normalizovali svoje odnose i ostvarili napredak bez daljeg odlaganja", navedeno je u saopštenju objavljenog na portalu Vlade Velike Britanije.

Ministri spoljnih poslova G7 razgovarali su, proteklog vikenda, o Zapadnom Balkanu, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, ističući važnost podrške evropskoj perspektivi, stabilnosti i bezbjednosti.

"Ponudili smo čvrstu podršku teritoriji zemlje, integritetu, suverenitetu i jedinstvu, te radu specijalnog predstavnika EU i Operaciji EUFOR, kao i visokog predstavnika Christiana Schmidta i NATO štaba u Sarajevu", navodi se u saopštenju.

Koordinator američke Millennium Challenge Corporation (MCC) Petrit Selimi napisao je da, prvi put poslije nekoliko godina, najmoćnije svjetske ekonomije šalju poruku Kosovu i Srbiji.

"Najveće svjetske ekonomije sastale su se ovog vikenda na G7. Njihova izjava takođe pokriva Kosovo po prvi put nakon nekoliko godina", napisao je Selimi, navodeći dio saopštenja koji govori o dijalogu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri