Dodatni korak eskalaciji

Odluka Narodne skupštine da krene sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u RS (entitet Bosne i Hercegovine) je dodatni korak eskalacije u Bosni i Hercegovini, naveli su u zajedničkoj izjavi ambasade SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije (zemlje Kvinte) i Delegacije EU u BiH.

„Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svijesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, preti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU“, istaknuto je u izjavi.

Navedeno je i da će „povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju gradjanima, odvratiti investicije i odvući pažnju od borbe protiv korupcije“.

U zajedničkoj izjavi je naglašeno da političari u RS, kao i u Federaciji BiH, imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje.

„Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se takođe može razgovarati o pitanjima o kojima ne postoji dogovor“, stoji u izjavi.

Prema mišjenju ambasada zemalja Kvinte i Delegacije EU u BiH, pažnja sada treba da bude usmjerena na postizanje napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU.

Narodna skupština RS usvojila je set zaključaka kojima se najavljuje vraćanje nadležnosti sa državnog nivoa na RS. Usvojeni su zaključci koji se odnose na uspostavljanje entitetske vojske, obavještajne službe, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i indirektnih poreza.

Vladajuća koalicija u RS usvojila je zaključke kojima se povlači suglasnost tog entiteta na formiranje Oružanih snaga BiH, Obaveštajno-bezbjednosne službe, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Istovremeno, Vladi RS je da u roku od šest mjeseci pripremi zakone kojima bi se formirale entitetske institucije iz ovih oblasti. Poslije stupanja usvajanja tih zakona, zaključio je parlament RS, na teritoriji RS se neće primjenjivati postojeći zakoni o ovim oblastima na državnom nivou.

Izvor: N1