Krijumučarenje

Novinar Artan Hoxha negirao je izjavu generalnog direktora policije Gledisa Nanoa da je smanjen promet kanabisa iz Albanije, o čemu svjedoči i droga zaplenjena 7. decembra u Izmiru koja je porijeklom iz Albanije, prenosi ABC News.

Ukazao je da su trgovci promjenili liniju transporta kanabisa i da nedavne zaplene u Izmiru, Crnoj Gori, Srbiji i Grčkoj pokazuju da su albanski trgovci već pronašli novu liniju izbjegavajući Italiju.

"Ima mnogo drugih elemenata koji utiču na ovu priču, ali elementi koji su bili prije 10 godina ne mogu biti element evaluacije. Trgovci ljudima su već našli druge načine sa povećanjem mjera. Slučaj Izmira je fenomen koji sam osudio prije 3 godine i bilo je nevjerovatno, kako gliser iz Valone može da stigne do Bodruma, veoma je velika udaljenost", rekao je Hoxha u emisiji na ABC Live.

Dodao je, da su mu lađari rekli, da je gliseru potrebno 48 sati do Turske i da treba izbjeći dvije zemlje u sukobu, poput Grčke i Turske.

"Sjetimo se kamiona od dvije tone u Crnoj Gori koji je išao za Njemačku. U Bosni i Hercegovini je 5. oktobra zaplenjeno 300 kg kanabisa, a 17. maja se ponovila zaplena. U Srbiji je 25. novembra zaplenjeno pola tone kanabisa iz Albanije i posljednji slučaj je bio Izmir, količine koje sam pomenuo su zaplenjene. To su elementi koji pokazuju da se kanabis krijumčari iz Albanije", rekao je Hoxha.

Između ostalog, istraživački novinar je naveo da borba protiv uzgoja kanabisa nije dobijena jer je pogodila samo zaposlene na parcelama, ali ne i finansijere koji su veoma moćni i često se bave ovom delatnošću angažujući rođake koji se i sami bave heroinom.

"Rat protiv narkotika je rat koji traje i nisu ga pobjedile jače države od nas. U Ekvadoru, su veoma moćni. Ovo je svakodnevna borba i druge agencije zajedno sa policijom moraju da se suoče sa ovim izazovom. Policija ne može sama da dobije taj rat, finansijeri treba da budu meta, ako im se ne isjeku finansije, njihova aktivnost neće biti zaustavljena, jer angažuju svoje ljude, koji se i sami se bave heroinom", zaključio je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/ABC NEWS.AL