Istraživanje

Tokom istraživanja sprovedenog širom Albanije, čak 76 odsto ispitanika želi zajednicu sa Kosovom, dok je protiv ovog ujedinjenja samo 20 odsto, podaci su Eduarda Zaloshnja, autora mnogih istraživanja u Albaniji, prenosi Koha.

Zaloshnja je naveo da, prema ovom istraživanju koje je sprovedeno u okviru šire balkanske studije, svega 1,2 odsto punoljetnih stanovnika Albanije ne želi da građanin Kosova živi u njihovom komšiluku, ulici.., dok je 1,5 odsto ispitanika izrazilo protivljenje da im građanin Kosova bude kolega na poslu.

“Istovremeno, 2,6 odsto odraslih stanovnika Albanije ne želi da im građanin Kosova bude prijatelj, a 6,7 odsto ne želi da građanin Kosova bude učitelj njihovoj djeci/unucima. Procenat onih koji ne žele da im građanin Kosova bude nadređen na poslu je 7, a istovremeno 7,8 odsto punoljetnih stanovnika Albanije ne želi da se građanin Kosova uda za člana njihove porodice, dok 12 odsto punoljetnih Albanaca ne žele da građanin Kosova bude javni funkcioner u njihovoj matičnoj zemlji”, istakao je Zaloshnja.

Prema anketi Euronews Albanija, 80 odsto Albanaca je za priključenje Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore