Ekspert za politička dešavanja

Ekspert za politička dešavanja u Briselu Ekrem Krasniqi izjavio je da kosovsko društvo treba da napravi akcioni plan da živi i bez članstva u Evropskoj uniji, jer prema njegovim riječima, Kosovo i Srbija imaju dijametralno suprotne stavove po pitanju postizanja sporazuma koji treba da postignu, preneo je Klan Kosova.

„Mi želimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a Srbija nema namjeru da prizna nezavisnost Kosova ili bi možda predsjednik Srbije trebalo da zabije glavu u panj i da neko drugi to potpiše“, rekao je Krasniqi u "Posebnom izdanju" na Klan Kosova.

Kosovo, prema njegovoj ocjeni, ne treba da rizikuje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom zarad članstva u EU, jer bi to, prema njegovim riječima, značilo da bi se ponovila situacija u Bosni i Hercegovini.

„Članstvo u Evropskoj uniji sa nekakvim udruženjem, koje je prvi sprat zgrade po uzoru na Bosnu i Hercegovinu, nije vrijedno. Kurti je rekao da Kosovo može da živi i bez priznanja Srbije. Ako je Kurtijev stav takav, to se odnosi na drugu opciju, odnosno da kosovsko društvo treba da počne da uči da živi bez članstva u EU", rekao je Krasniqi.

On je naveo i da je glavni cilj EU da ima neku vrstu mira na Balkanu.

„Glavni cilj EU je da ima neku vrstu mira. Ko više dobija, a ko gubi je za njih manje važno“.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova