Ne da pričaju o Rusiji i Srbiji

Predstavnici Kosova treba da se fokusiraju na svoj rad umjesto što troše energiju pričajući o Rusiji i Srbiji, rekao je neimenovani zvaničnik EU za američki nedeljnik Newsweek, prenosi albanski portal Albanian post.

Prije toga je za isti list ministarka za dijasporu Kosova Donika Gërvalla-Schwarz rekla da Rusija i njeni regionalni saveznici, posebno Srbija i Bosna i Hercegovina, koriste nespremnost EU i sprovode etničke podjele koje guraju Balkan u vrijeme brutalnih ratova 90-ih.

Gërvalla-Schwarz je optužila Evropsku uniju da je izgubila autoritet i kredibilitet u regionu Zapadnog Balkana.

"U velikoj mjeri ignorišući rastuće rizike, EU je izgubila – i gubi sve više – kredibilitet i autoritet na Balkanu", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Međutim, portparol EU Peter Stano misli suprotno, ističući za Newsweek da Unija održava redovnu komunikaciju i odgovarajuće kanale i sa Kosovom i sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, kako bi se bavila svim pitanjima vezanim za njihov odnos prema EU i njihovim evropskim putem.

Stano je naveo da niko nije uložio više energije i resursa u region od EU da mu pomogne u procesu transformacije, reformi i napredovanja ka EU.

S druge strane, portparol State departmenta je u izjavi za Newsweek istakao da su SAD i dalje uvjerene da sveobuhvatni i obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije postavlja temelje za održivu saradnju i prosperitet za obe strane.

"Što se pre zatvori ovo poglavlje, to će prije građani i na Kosovu i u Srbiji imati nova radna mjesta i mogućnosti ulaganja u turizam, energetiku, infrastrukturu, tehnologiju i druge sektore kao rezultat prekogranične saradnje", rekao je portparol State departmenta, prenosi Albanian post.

Izvor: Albanianpost.com/Kosovoonline