Visoki predstavnik

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je poslije sjednice Vijeća za implemetaciju mira u Bosni i Hercegovini da, kako je rekao, RS (entitet) nema zakonsko ovlašćenje da se jednostrano povuče iz ustavno-pravnog poretka BiH, kao i da je ambasadorima rekao da je rekao PIC-u da će pozvati Parlament BiH da usvoji zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločina.

Ovo je bio prvi sastanak Schmidta sa Vijećem za implementaciju mira koje se nakon dvije godine susrelo prvi put uživo.

On je zahvalio PIC-u na punoj podršci koju je dobio kao visoki predstavnik.

Naveo je da je Rusija bila pozvana, ali da nisu učestvovali u sjednici te da će ih ponovo pozvati.

“Entiteti su ustavni dio države, ali im to ne daje pravo na jednostrano otcepljenje od BiH. Oni postoje pravno samo na osnovu Ustava BiH. To treba ponoviti jer čini mi se da neki, u međuvremenu, zaboravljaju. RS nema zakonsko ovlašćenje da se jendostrano povuče iz ustavno-pravnog poretka BiH. Mi smo konstatovali da postoji takva diskusija o tom pitanju u RS. Reći ću jasno - svi pokušaji da se ugroze državne institucije ili da se smanji njihova funkcionalnost utiču nestabilnost BiH i njenih entiteta”, rekao je Schmidt, prenela je sarajevska N1 tv.

Istakao je da je nekoliko opcija na stolu, ukoliko se s tim nastavi, a da su istakli “uslovljavanje finansijske podrške, sankcije i drugo”.

Schmidt je rekao da, kako je naveo, nažalost posebno posebno dramatično vide ekonomsku situaciju u RS.

"Ako uporedite situaciju u ostalim zemljama Zapadnog Balkana, BiH je izuzetno pod uticajem teških situacija. Vučić je dao neke pokazatelje i uporedio tu situaciju s drugim zemljama. Vidjeli smo kroz brojke koje mi imamo da u drugim zemljama imamo i ekonomski rast, a toga nema u BiH. Zašto je to tako? Mislim da investitori sumnjaju da li stabilnost zbog političke situacije je nešto na šta mogu da računaju. Oni koji od jutra od mraka samo govore o Ustavu i Dejtonu, nisam čuo toliko komentara o tome šta bi hteli da urade ti isti ljudi kada je riječ o poboljšanju ekonomske situacije...", rekao je Schmidt.