Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell poručio je danas premijeru Kosova Albinu Kurtiju da je Vlada Kosova u obavezi da primeni Sporazum o Zajednici srpskih opština.

"Izvinite premijeru (Kurtiju) ali moramo da nastavimo da tražimo da primjenite Sporazum o Zajednici srpskih opština", izjavio je Borell na konferenciji za novinare i tako reagovao na Kurtijev odgovor na pitanje novinara Tanjuga.

Novinar Tanjuga je pitao Kurtija da li se osjeća lično odgovornim kada visoki predstavnik kaže da ne primjećuje dokaze o kontruktivnosti za nastavak dijaloga i da li ima plan da primjeni obaveze iz sporazuma o ZSO.

Kurti je naveo da postoje 33 sporazuma između Prištine i Beograda, a da zvanični Beograd, kako tvrdi, nije sproveo dvije trećine tih sporazuma.

"Beograd uvijek voli da napomene jedan sporazum koji nije prošao test na našem Ustavnom sudu", prokomentarisao je Kurti.

Kurti navodi i da 2015. godine, kada je objavljena ova sudska odluka, niko od Srba na Kosovu nije protestovao protiv toga, već, kako kaže, samo zvanični Beograd.

"Vrijeme je da imamo dijalog od kojeg će građani jedini imati koristi, a ne političari", poručio je Kurti.

On je dodao da je neophodan, kako je rekao, "demokratski karakter dijaloga", odnosno da ljudi imaju koristi, i da su sva rješenja koja dolaze odozgo tu da se ugodi političarima i da nisu demokratska.

Kurti je, takođe, tvrdeći za sebe da je demokrata, rekao da ubuduće postignuti sporazumi ne bi trebalo da ugađaju političarima, već narodu.

Borell je, takođe, na pitanje novinara Tanjuga da li je sa Kurtijem direktno razgovarao o konstruktivnosti u primjeni briselskih sporazuma, uključujući i ZSO, rekao da očekuje punu primjenu tih sporazuma radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Borell je izjavio da trenutno ne postoji spremnost za novi sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Takvi sastanci i dijalog, kako je rekao, uvijek se organizuju u odgovarajuće vreme, a novi sastanak još uvijek nije najavljen.

"Poslije dva sastanka jasno smo rekli da će preduslov za novi sastanak biti spremnost dvije strane da se saglase oko konkretnog rezultata. Bilo bi potpuno beskorisno sazivati sastanak ako nema tih uslova i da se sastanemo ni zbog čega. U ovom trenutku nema te spremnosti", naveo je Borell.

Ali, kako je dodao, godina još nije gotova i Brisel radi sve kako bi se pokušao da organizuje sastanak "iako ne možemo da budemo sigurni da će biti nekog ishoda i ne možemo da prisilimo strane da pokažu spremnost da se konstruktivno angažuju".