Američki izaslanik

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručio je danas u Sarajevu da u Bosni i Hercegovini neće biti rata, ni Vojske Republike Srpske, prenosi Tanjug.

“To se neće desiti. Rekao sam to jednom i ponoviću: Neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina”, rekao je Escobar u intervjuu za sarajevsku N1, koji će opširnije biti emitovan večeras.

Na opasku da nije riječ o ratu, već o Vojsci Republike Srpske, Escobar je rekao da ni nje nema i da, dodao je, nikoga ne zanima ta vrska eskalacije.

“Prije svega, nema Vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Savjeta bezbjednosti UN. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što treba uraditi, ako gledamo oružane snage, je kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih", rekao je Escobar i dodao:

"Uz to bi, uz sve razlike, između svih nivoa vlasti trebalo osigurati da država funkcioniše”.

Upitan o retorici hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Srebrenici, Escobar odgovara da će hrvatske institucije raditi na dobrosusjedskim odnosima.

“Nisam se nikad s njim susreo. Imamo veoma dobro partnerstvo sa Hrvatskom. To je partnerstvo sa institucijama, narodom, ne sa pojedincima. Moji razgovori s Hrvatskom su veoma dobri i dobijam od njih opredeljenje da će raditi na dobrosusjedskim odnosima”, rekao je američki izaslanik.

Izvor: Tanjug/N1