Portparol EU

Premijer Albin Kurti, koji će sutra u Briselu prisustvovati sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova, sastaće se i sa šefom diplomatije EU Josephom Borellom, prenosi Tanjug.

Taj susret biće prilika da EU posrednici sa kosovskom stranom još jednom razmotre mogućnosti održavanja dijaloga Beograda i Prištne na visokom političkom nivou do kraja godine.

I dok Kurti, pred dolazak u Brisel, poručuje da su EU posredici ti koji treba da "procjene da li će poslati pozivnice" za novu rundu razgovora, iz Brisela odgovaraju da je lopta ipak u dvorištu Prištine.

"Jasno smo stavili do znanja da je preduslov za naredni sastanak spremnost obe strane da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana. Nedavni kontakt Borella i šatl diplomatija u njegovo ime od strane EU posrednika Miroslava Lajčaka pokazali su da u ovom trenutku ne postoji takva spremnost", kaže Peter Stano za Tanjug.

U diplomatskim krugovima u Briselu dodaju da se "jasno zna" koja je strana ta koja mora da pokaže konstruktivnost i spremnost na svrsishodan nastavak dijaloga.

"Mnoge stvari će biti jasnije nakon sutrašnjeg sastanka Kurtija i Borella", zaključuju u Briselu.

Prethodno, predsjednik Srbije, Aleksandar Vućić naglasio je da Beograd "traži i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima i o svim temama".

Šef diplomatije EU Joseph Borell u više navrata pozivao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premiejra Kosova Albina Kurtija da se do kraja godine sastanu u Briselu.

Od ranije je poznat stav Miroslava Lajčka da bi sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou trebalo zakazivati ako postoji mogućnost napretka i iskoraka, što se nije pokazalo kao slučaj u posljednje dvije runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu.

Nakon sastanaka Vučića i Kurtija srednom juna i jula zaključak je bio da su obe strane ostale na svojim dijametralno različitim pozicijama, a jedini dogovor bio je da se sa dijalogom mora nastaviti.

U međuvremenu, po oceni EU, napretka u dijalogu nije bilo.