Trajni dogovor

Ambasador Albanije na Kosovu Qemal Minxhozi ocjenio je da dijalog Beograda i Prištine zahtjeva obostrano prihvatljivo rješenje i treba podsticati postizanje trajnog dogovora, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mislim da svaka zemlja treba da ima svoju politiku u približavanju susjedima i ohrabrujem ih da dijalog Kosova i Srbije bude stalna tema koja zahtjeva rješenje obostrano rješenje", rekao je Minxhozi.

Podsjetio je da i je albanska vlada apelovala na zemlje EU da odobre viznu liberalizaciju građana Kosova.

"Vlada Albanije kontinuirano apeluje na različitie institucije zemalja EU, za viznu liberalizaciju za građane Kosova, kako bi i ono bilo dio Zapadnog Balkana. I vjerujem da će ovaj pritisak Albanije na relevantne evropske institucije biti sve veći“, rekao je Minxhozi.

Prema riječima Minxhozija, Albanija i Kosovo treba da povećaju ekonomsku saradnju i pokušaju da dostignu iznos od pola milijarde eura.

"Moramo da povećamo međusobnu ekonomsku saradnju. Moramo da krenemo od ekonomske unije, koja ima mogućnost da napreduje. Albanija i Kosovo imaju razmenu od 300 miliona eura. Mogućnosti su mnogo veće i ona može biti i 500 miliona eura”, rekao je Minxhozi.

Naglasio je da bi trebalo ukloniti barijere, među kojima su važne odluke o slobodnom kretanju ljudi i kapitala.

"Nema datuma, to je proces, ono što je važno jeste da se ukloni granica", rekao je Minxhozi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online