Međuvladin koordinacioni sekretarijat

Prvi sporazum pretvoren u odluku je onaj koji se odnosi na formiranje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata. Ovaj sekretarijat će koordinisati vlade Albanije i Kosova u funkciji svih sporazuma i svih obaveza, kao novog funkcionalnog mehanizma, koji izvještava i koji je istovremeno orijentisan od strane kabineta dva premijera.

Vlada Albanije počela je da pretvara u odluke sporazume potpisane na zajedničkom sastanku sa Vladom Kosova, održanom u Elbasanu 26. novembra. Prvi sporazum pretvoren u odluku je onaj koji se odnosi na formiranje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata.

Na osnovu člana 100. Ustava i člana 19. Zakona br. 43/2016 „O međunarodnim ugovorima u Republici Albaniji“, na prijedlog ministra za Evropu i spoljne poslove, Savjet ministara Republike Albanija je odlučio:

Usvajanje protokola o saradnji između Savjeta ministara Republike Albanije i Vlade Republike Kosovo za formiranje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata, prema tekstu koji je priložen ovoj odluci“, navodi se u saopštenje Savjeta ministara, nakon sastanka u petak.

Međuvladin koordinacioni sekretarijat za koordinaciju dvije vlade osnovan je na zajedničkom sastanku vlada održanom 26. novembra u Elbasanu. Ovaj sekretarijat će koordinisati vlade Albanije i Kosova u funkciji svih sporazuma i svih obaveza, kao novi funkcionalni mehanizam, koji izvještava i istovremeno je orjentisan od strane kabineta dva premijera.

„Osnivanje Sekretarijata je korak u kojem zajedno čvrsto vjerujemo da će nam doneti ubrzanje svih drugih koraka. Nemojte misliti da je Sekretarijat mehanizam koji smo mi danas izmislili. To je odavno zahtjev samog djela, sa različitim nazivima, ali nikada nije postavljen. Danas imamo Sekretarijat i danas imamo formalizovan sekretarijat, ali u međuvremenu imamo sekretara, koordinatora ovog Sekretarijata pri radu na sastanku koji smo imali u Prištini, nakon što smo se načelno dogovorili da ćemo formirati ovaj Sekretarijat i ovo je osoba, vi poznajete osobu. To je konkretan i značajan slučaj pojedinca, ličnosti koja uživa puno poštovanje obe strane i koja je počela konkretno da radi“, izjavio je posle zajedničkog sastanka premijer Albanije Edi Rama.

Koordinator Međuvladinog koordinacionog sekretarijata biće Gentian Sala, bivši šef Uprave za audiovizuelne medije (AMA) u Albaniji, poznat kao aktivista pokreta Samoopredjeljenje u Albaniji i osoba bliska premijeru Kosova Albinu Kurtiju.

Osim što je bio aktivista LVV, ono što Gentian Salu povezuje sa Kosovom je činjenica da je tokom rata, 1999. godine, bio deo grupe za utvrđivanje činjenica srpskih masakra nad albanskim stanovništvom.

Sala je predvodio projekat „Kupuj albansko“, neprofitne organizacijw koja je u periodu 2009-2014 promovisala kampanju podizanja svijesti albanskih potrošača da biraju veću potrošnju proizvoda „Made in Albania“ ili „Made in Kosovo“.