Kleptokratska autokratija Srbije

Profesor vašingtonskog univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer rekao je da sve razvijenije partnerstvo sa Rusijom Srbiju udaljava od Evropske unije i zapadnih vrijednosti i da time "Beograd de fakto postaje autokratski saveznik autokratije“.

Serwer je to danas izjavio za Glas Amerike (Voice of America – VoA) komentarišući posjetu srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Rusiji.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, osim ukazivanja na izrazito bliske odnose koje gaje dvije države, ukazano je da su Vulin i ruski zvaničnik Nikolaj Patrušev govorili i o takozvanim obojenim revolucijama, preneo je VoA.

"Jedino se neslobodne države boje građanskog nenasilnog protesta. Uspješne obojene revolucije su autohtone, čak i ako pojedine imaju koristi od međunarodne podrške“, rekao je Serwer.

Stručnjak je upozorio da najizraženije posljedice svega što se dešava snose građani Srbije koji su, kako kaže, sputani u slobodnom izražavanju.

"Vašington i Brisel do sada nisu želeli da djeluju usled bojazni da će alternativa u Srbiji biti gora. Taj stav bi se, naravno, mogao promijeniti. Srbija se definitivno okreće Rusiji i Kini, koje neće kritikovati njenu kleptokratsku autokratiju. Sve to bi moglo biti nalik situaciji u Belorusiji u kojoj vlada autokrata bez trunke legitimiteta, koji se oslanja na proizvoljnu silu da bi ostao na vlasti“, zaključio je Serwer.

Prethodni vikend u Srbiji su bili protesti i blokade u Srbiji zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji. Ponovo je viđena upotreba policijske sile prema demonstrantima, ali je bilo primjetno i odsustvo policije tamo gdje su se dešavali napadi na učesnike protesta, navodi Glas Amerike i dodaje da su novi protesti zakazani za danas.