Treba ih posjetiti

Američki časopis Forbes svrstao je Nacionalni park Tara u Srbiji i Nacionalni park Valbona u Albaniji u zapanjujuće prirodne ljepote na Balkanu, koje bi trebalo posjetiti.

Prema pisanju Forbesa, kada je u pitanju turizam, balkanske zemlje imaju tendenciju da budu u sjenci nekih većih zemalja Zapadne Evrope, ali to ne znači da ne postoji svijet spektakularne ljepote, koji posjetioci mogu naći širom poluostrva.

Među pet destinacija koje američki časopis preporučuje, kao mesta koje bi trebalo posjetiti u regionu, su i Tara Srbiji i dolina Valbone u Albaniji.

Valbonu opisuje kao dolinu za koja u potpunosti odražava bogati biodiverzitet Balkana.

"Iako visoki vrhovi iznad doline podsjećaju na strme vrhove u Švicarskoj ili Austriji, ovaj vjenac je u stvari dio Prokletija, formacije koja se takođe naziva i 'Albanski Alpi'. Ne nedostaje idiličnih sela za istraživanje širom doline, od Dragobije do Valbone, ali ovaj kultni park nije samo masto u kome žive ljudi. Ovdje je u potpunosti prikazan bogati biodiverzitet Balkana, pa je park stanište mrkim medvjedima, divljim kozama i risovima", piše Forbes.

Taru opisuje kao oazu netaknute ljepote, koja se nalazi na četiri sata vožnje jugozapadno od Beograda.

"Na istočnoj periferiji parka se nalaze neke fascinantne istorijske relikvije poput manastira Rača iz 11. vijeka, ali za one koji su u potrazi za divljim životinjama, postoji svijet mogućnosti u srcu parka. Područje je prekriveno ogromnim količinama netaknute šume bora, jele i smrče, sa bogatstvom kultnih balkanskih vrsta koje uspevaju unutar njegovij granica. Ris, vukovi i sokolovi samo su neka od stvorenja koja bi srećni posjetioci mogli da uoče, a kada su srpski mrki medvjedi u pitanju, nema boljeg mjesta za razgledanje od Nacionalnog parka Tara", ističe Forbes.

Ostala mjesta iz regiona koja Forbs preporučuje u članku su Nacionalni park Una u Bosni i Hercegovini, Nacionalni park Pirin u Bugarskoj i Nacionalni park Kerkin jezero u Grčkoj.

Na članak je reagovao i premijer Albanije Edi Rama, koji je sa na Facebooku podjelio taj tekst.

"Dobro jutro uz ovaj članak prestižnog Forbesa, koji Valbonu svrstava među pet zapanjujućih prirodnih ljepota Balkana koje treba posjetiti, želim vam dobar dan", napisao je Rama u objavi na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online