Ljudi zapadnih zemalja

Zapadne zemlje imaju četiri specijalna izaslanika za region Zapadnog Balkana - pored Stuarta Peacha, najnovijeg kandidata Velike Britanije, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija takođe imaju emisare na Balkanu.

Miroslav Lajčak je specijalni predstavnik EU preuzeo je tu funkciju u aprilu 2020, prenosi Reporteri i dodaje da je Lajčak ranije bio ministar inostranih poslova Slovačke.

Za razilku od EU, Sjedinjene Američke Države imaju dva emisara za ovaj region - Gabriela Escobara i Mathewa Palemra.

Escobar je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan koji je ovu funkciju preuzeo u septembru ove godine. Do tada je bio zamjenik šefa misije SAD u Srbiji.

Palmer je specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, a na to mjesto je došao sa pozicije  zamenika pomoćnika državnog sekretara i izaslanika za Zaopadni Balkan.

Evropskoj uniji i SAD pridružila se i Velika Britanija koja je u četvrtak imenovala Stuarta Peacha za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Stuart Peach, koji nosi titulu "ser", bio je šef Vojnog komiteta NATO-a i šef odbrambenog štaba Ujedinjenog Kraljevstva. On je 2000. godine bio i komandant vazdušnih snaga NATO-a na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri