Negiranje genocida

Na sjednici doma naroda BiH delegati iz HDZ-a BiH glasali su za zaključak u kojem se traži odbaciovanje odluke kojom se zabranjuje veličanje ratnih zločinaca.

Hrvatski mediji oštro su osudili Hrvatsku demokratsku zajednicu u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH) i njenog predsjednika Dragana Čovića, jer su glasali za ukidanje odluke kojem se u toj zemlji zabranjuje negiranje utvrđenih ratnih zločina i veličanje presuđenih ratnih zločinaca, što je ovog ljeta nametnuo bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

Premda se odluka visokog predstavnika – tumača Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine – odnosi na zabranu negiranja zločina i veličanje zločinaca na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, njoj se opetovano protive političari iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, za koje status heroja još uvijek uživaju i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, nekadašnji vojni i politički čelnik tog entiteta, obojica osuđeni za genocid u Srebrenici i druge zločine.

‘Plenkovićev čovjek’

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak, delegati iz HDZ-a BiH, Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, glasali su za zaključak Kluba srpskog naroda u kojem se traži da “oni koji su kreirali Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište”. Nije bilo potrebne entitetske većine da bi zaključak u konačnici bio i usvojen.

Slobodna Dalmacija, u autorskom tekstu Davora Krile navodi da su Dragan Čović i “šačica njegovih hadezeovaca” pokušali zajedno s Miloradom Dodikom [de facto čelnik RS-a] i njegovom “mladićevsko-karadžićevskom subraćom ozakoniti potpunu slobodu negiranja četničkih i drugih ratnih pokolja u BiH”, dok Krile uz to Čovića i njegovu političku partiju oslovljava kao “navodne jedine legitimne predstavnike svih certificiranih Hrvata u BiH”, aludirajući na Čovićevu tezu da su njegova političa partija i on jedini autentični politički predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata.

Kosor ostala bez riječi

Portal Index objavio je tekst pod naslovom “Plenkovićev čovjek u BiH stao na stranu velikosrpske politike”, dok isti medij, pozivajući se na intervjuu koji je dala za portal Radio Sarajevo citira i Jadranku Kosor, bivšu hrvatsku premijerku i nekadašnju predsjednicu HDZ-a, koja je rekla da je šokirana odlukom Dragana Čovića i delegata HDZ-a BiH da glasaju za poništenje odluke kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

“Malo je slučajeva, barem u političkom životu, ali i životu nakon politika da ostanem bez riječi, ali u ovoj situaciji ja sam zaista ostala bez riječi. Bez adekvatnih riječi kojima bih komentirala činjenicu da gospodin Čović spada među one koji ovim činom zapravo podupiru negiranje genocida”, rekla je Kosor.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno je oko 100.000 osoba. Samo na području Srebrenice ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, za što su domaći i međunarodni sudovi izrekli više od 700 godina zatvorskih kazni bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske. Taj je entitet tokom rata etnički očišćen od Bošnjaka i Hrvata.

Nedoličan potez

U autorskom tekstu novinar Vlado Vurušić u Jutarnjem listu zbog postupka bosanskohercegovačkog HDZ-a poziva na reakciju i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

“Je li to i njihov stav?”, pita se autor, napominjući da su bosanskohercegovački HDZ i Dragan Čović pod starateljstvom hrvatskog, domicilnog HDZ-a, Andreja Plenkovića i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

“Uz to što je to nedoličan i amoralan potez, učinjen očito zbog izbornog zakona kako bi Čović sebi osigurao vječno mjesto u Predsjedništvu BiH, ovo je i pitanje za Banske dvore i Pantovčak – vodi li Čović hrvatsku politiku prema susjednoj državi ili bi to trebao Plenković s jasnim stavom o cjelovitosti i jedinstvenoj BiH”, navodi autor teksta.