Lider AAK-a

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da inicijativa "Otvoreni Balkan" ne može da uspije bez međusobnog priznavanja Kosova i Srbije, dodavši da "EU nesposobna i spora u rješavanju zastoja na Balkanu".

Haradinaj je naveo da je Berlin ranije lansirao ideju o "šest zemalja Zapadnog Balkana u međusobnoj integraciji, a potom i integraciji u EU".

"Međutim, iako EU ima sve te instrumente, pokazala se nesposobnom ili propustila na vrijeme da pruži priliku za integraciju Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. EU je prilično spora u rješavanju otvorenih pitanja na Balkanu, kao što je slučaj Kosovo-Srbija, slučaj međusobnog priznavanja", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da s obzirom na ovo "razumljivo je da Escobar, u ime SAD, objasnio onima iza Otvorenog Balkana, da će incijativa biti neuspješna ukoliko ne predviđa učešće ili aktivnu ulogu svake zemlje".

"Dakle, to je djelimična, nepotpuna, nekorisna inicijativa za Balkan jer kao takva dijeli Balkan. Još jednom ću reći, do ovoga neće doći, do ovog izvesnog sporazuma neće doći bez međusobnog priznanja Kosova i Srbije“, rekao je Haradinaj za Vizion plus.
Izvor: Reporteri/Vizion plus