Istraživanje

U zemljama regije voze se autobusi stariji od 18 godina. Anadolu Agency (AA) analizirala je statističke podatke državnih statističkih tijela zemalja regije, podatke ministarstava i udruženja vozača.

Prikupljeni podaci pokazuju da Slovenija i Hrvatska imaju umjereno mlade autobuse, dok Kosovo i Albanija imaju umjereno stare autobuse.

U Sjevernoj Makedoniji autobusi su stariji od 18 godina

U Sjevernoj Makedoniji autobusi su u prosjeku stari 18,2 godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. U ovom slučaju, 81,2 posto vozila koja se koriste za prijevoz putnika starije je od 10 godina. Prošle godine u zemlji je registrirano 2.612 autobusa koji prevoze putnike u gradskom prijevozu, međugradskom i međunarodnom prijevozu.

Autobusi stariji od 18 godina također u Srbiji

Čak i u Srbiji postoje autobusi stariji od 18 godina koji prevoze putnike. Autobusi koji se voze u ovoj zemlji u prosjeku su stariji od 20 godina, pokazuju podaci udruge cestovnog prijevoza "Srbijastarost". Stručnjaci za sigurnost u Srbiji procjenjuju da bi se sadašnjim tempom narudžbi novih vozila mogla potpuno promijeniti tek nakon 100 godina.

Većina autobusa na Kosovu proizvedena je 1999. godine

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova pokazuju da je većina autobusa koji se koriste za prevoz putnika u zemlji stari 22 godine, odnosno proizvedeni su 1999. Na putevima Kosova saobraća 167 autobusa starih 22 godine, dok je 166 autobusa bilo proizvedeno 2000.

U Crnoj Gori putnike prevozi autobus star 40 godina

Od 1.490 autobusa registriranih u Crnoj Gori, preko 22 posto je starije od 20 godina, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT). Postoji i registrirani autobus čija je godina u kategoriji "do 1979", odnosno stariji od 40 godina.

Situacija s vozilima koja se koriste za prijevoz putnika nije bolja ni u Bosni i Hercegovini. U prosjeku su putnički autobusi stariji od 18 godina.

U Albaniji se ulažu napori da se uvedu novi autobusi

U Albaniji su građani u prosjeku putovali autobusima starim 22 godine. To pokazuju podaci Ministarstva prometa i infrastrukture Albanije, objavljeni 2016. No u Albaniji je tada na snagu stupio novi zakon o međugradskom prijevozu prema kojem kompanije moraju mijenjati autobuse svakih 5 godina. U međuvremenu institucije nisu objavile podatke koliko su u prosjeku stari autobusi za prijevoz putnika u međugradskom prometu. S druge strane, autobusi koji se koriste za prijevoz unutar glavnog grada Tirane u prosjeku su stari oko 10 godina.

Hrvatska i Slovenija s novijim putničkim autobusima

U Hrvatskoj i Sloveniji, jedine dvije zemlje bivše Jugoslavije koje su članice Europske unije (EU), autobusi koji se koriste u prosjeku znatno su mlađi od ostalih zemalja.

Centar za vozila u Hrvatskoj izračunao je da su vozila koja se koriste za prijevoz putnika u prosjeku stara 11,5 godina.

U regiji se pak Slovenija može pohvaliti najnovijim putničkim autobusima. Stanovnike Slovenije prevoze autobusi u prosjeku stari 10,8 godina, pokazuju podaci "Statista".

U zemljama EU autobusi su u prosjeku stari 11,4 godine.