Tragedije

Mediji u Sjevernoj Makedoniji danas su objavili da se u autobusu Turističke agencije "Besa trans" koji je potpuno izgorio, a poginulo je 46 osoba, nalazila se veća količina pirotehničkih sredstava.

Postoje sumnje da je makedonski autobus smrti, u trenutku stravične nesreće na autoputu u Bugarskoj, prevozio švercovani kerozin i 30.000 petardi što je dovelo do katastrofe u kojoj je stradalo 46 ljudi.

Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojem je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 petardi, prenosi shqip.media.

Kako javlja makedonski mediji Infomax, autobus je prevozio veliku količinu pirotehnike koja bi prije novogodišnjih praznika završila na tržištu Sjeverne Makedonije.

Kako prenosi ovaj medij, autobus je imao i posebno skladište za prijevoz robe, koje je u ovom slučaju bilo ispunjeno pirotehničkim materijalom u količini od oko 30 hiljada vatrometa.
Bugarska novinarka Patricija Kirova je prenijela da su sve žrtve u strašnoj nesreći bile na srednjim vratima autobusa i pokušale da pobjegnu, a da na njihovim mjestima nije bilo putnika.

Ako je poslije požara u prednjem dijelu, koji je nastao zbog nelegalnog rezervoara, eksplodirala pirotehnika, jasno je zašto niko od putnika nije uspio da pobjegne sa vrata autobusa.

Stručnjaci su nakon tragedije rekli da bi uzrok požara mogao da bude taj što je u vozilu prevožen zapaljiv materijal.

"Sumnjamo da autobus prevozio lako zapaljiv materijal, što je najvjerovatnije izazvalo požar", rekla je Dijana Rusinova iz Evropskog centra za transportnu politiku.

Među poginulima su i blizanci stari četiri godine, Luan i Alban Ahmeti, koji su najmlađe žrtve jezive nesreće.

Poginuli su i njihovi roditelji Džihan i Avni Ahmeti, starosti 36, odnosno 37 godina. Vjeruje se da je upravo majka blizanaca žena koja je izgorjela sa dvoje dece u rukama ispred vrata autobusa. Bugarski mediji javljaju da je nesretna žena poginula ispred srednjih vrata autobusa dok je pokušavala iz njega izvesti svoje dvoje djece.

Na ove izvještaje danas je reagirao i ministar vanjskih poslova Bujar Osmani.

Nazvao ih je spekulacijama.

“Mislim da sada nije vrijeme za nagađanje, jer opet su porodice povrijeđene, u ozbiljnom su emotivnom stanju. Svaka nagađanja koja ne budu potvrđena samo će dodatno pogoršati njihovo stanje. Sada je vrijeme da se ozlijeđeni oporave, da se identifikacija završi i da se istraga nastavi", rekao je Osmani ispred bolnice u Bugarskoj, gdje se liječe ozlijeđeni u nesreći.