Poginulo 46 osoba

U teškoj saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj je poginulo 46 ljudi. Preživjelo je sedam osoba koje su uspjele izaći iz gorućeg autobusa. Zbrinute su u bolnici i u stabilnom su stanju.

Uzrok nesreće još nije poznat, no upravnik bugarske policije Borislav Sarafov naveo je kako je moguće da se radi o grešci vozača ili zasad još neutvrđenoj tehničkoj neispravnosti.

Prvi rezultati istrage ukazuju na to da je vatra na autobusu planula na prednjem dijelu vozila u sklopu sustava grijanja, kazao je stručnjak za sigurnost Vasko Pirgov za televiziju BTV.

Prema neslužbenim informacijama, autobus registriran u Sjevernoj Makedoniji vozio je kanistre s gorivom, što je možda pripomoglo tragediji. Na cesti nije bio vidljivih tragova kočenja.

Poginulo je 12 djece

Kako piše bugarska agencija Novinite, autobus je bio jedan od četiri kojima su mladi išli na izlet u Istanbul. Nedugo prije nesreće autobusi su se zaustavili na benzinskoj, pa je moguće da su se putnici izmiješali i da nisu bili u autobusu svi koji su trebali biti.

Poznato je da je u autobusu bilo 12 djece, među kojima i blizanci. Svi su poginuli. Osim njih, poginule su još 34 osobe u dobi između 20 i 30 godina.

Oglasili su se iz prijevozničke firme, porodicama su izrazili saučešće

Tvrtka Besa Trans iz Skoplja preko Facebooka je izrazila saučešće porodicama poginulih.

“Danas je za nas kao društvo vrlo tužan i težak dan. Izražavamo suosjećanje porodicama i rodbini preminulih te molimo za brzi oporavak preživjelih. Kompanija u potpunosti sarađuje s nadležnim institucijama kako bi se utvrdili uzroci ove strašne tragedije. Izvninjavamo se svima što nismo u mogućnosti odgovoriti na tražene informacije jer smo u velikom šoku”, napisali su iz te prijevozničke kompanije.

Autor: Index.hr