Vozač nije zaspao

Nesreća koja se jutros dogodila na autoputu Sofija-Blagojevgrad je apsolutno posljedica ljudske greške, izjavio je za BTV Sekretar za bezbjednost iz bugarskog grada Pernika Vasko Pirgov, koji je na lice mjesta stigao sa prvim policajcima i vatrogascima.

"Autobus je išao preko 100 kilometara na čas i ne postoji ni milimetar traga kočenja, što znači da vozač nije adekvatno reagovao", saopštio je bugarski zvaničnik.

On je rekao da se autobus nije prevrnuo i da je vozač pokušao da skrene lijevo, dodajući da ima snimaka "koji nisu prijatni za gledanje".

"Prizor je užasan. Prednji dio autobusa je izgoreo, ljudi u bolnici "Pirogov" su bili u zadnjem dijelu autobusa. Na autobusu je razbijeno desno staklo i oni su izašli odatle", pojasnio je bugarski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, oko sat i po prije udesa, autobus se zaustavio na benzinskoj pumpi na magistralnom putu "Struma", gdje su putnici otišli do toaleta i napravili pauzu oko pola sata. On smatra da je isključena mogućnost da je vozač zaspao, jer se benzinska pumpa nalazi na 15 minuta vožnje do mjesta udesa.

"Put je u savršenom stanju. Ovo je greška vozača. Ne postoji mogućnost da je autobus proklizao na kolovozu, nema tragova kočenja. Autobus se zapalio s prednje strane. U samom autobusu su bile cijevi za naftu", rekao je Pirgov i dodao da je požar izbio u prednjem dijelu autobusa, najverovatnije u sistemu grijanja.

U saobraćajnoj nesreći poginulo je 46 putnika, a sedam je povređeno.